Uz mjere države, u pomoć poduzetnicima uključile su se i jedinice lokalne samouprave. Gradovi i općine otpisuju komunalne naknade, najam, režu troškove, sve kako njihovi poduzetnici ne bi morali otpuštati radnike.


Krešimir Dubrović vlasnik je ugostiteljskog objekta i kampa kod Svete Nedelje. Kamp je u travnju trebao biti pun, a sada je tu tek jedna kamp kućica. ''Gubitci 100 posto. Nama je priljev 0 kuna otkad smo zatvorili, nemamo nikakvu drugu mogućnost poslovanja'', kaže Krešimir.

Vezani članci PCR testiranje, ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Preminule su još dvije osobe, pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Testiranje na koronavirus Četiri osobe preminule: Pogledajte koliko danas imamo novozaraženih u Hrvatskoj

Na kraju je, zbog mjera koje je Vlada donijela, odlučio da neće otpustiti radnike. ''Ja se nadam da će mi u budućnosti moći država pomoći s nekakvim povoljnijim kreditima'', rekao je.

Andrej Plenković Plenković i ministri u Saboru predstavili gospodarske mjere: "Ovaj ožujak ćemo dugo pamtiti, to je početak novog normalnog"

Slika nije dostupna Sindikati podržali mjere, ali upozoravaju: "Nema kontrole, oni koji su skloni muljanju će znati to izvesti"

U međuvremenu svakako pomaže i to što je grad Sveta Nedelja ukinuo komunalnu naknadu za poduzetnike. Uz to, ne naplaćuju najam poslovnih prostora i javnih površina, obustavili su ovrhe. I režu ostale troškove.

''Smanjenje plaća kako u gradskoj upravi, tako i gradskim institucijama, ukidamo božićnice, uskrsnice, regrese, također nabave koje nisu nužne odgađamo za neka bolja vremena'', kaže zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

I nisu jedini. Poduzetnicima s ovakvim mjerama u susret izlazi sve više gradova i općina – od Koprivnice, Bjelovara, do općine Vir. Mjere imaju i Fužine, a načelnik apelira na Vladu.

''Da ubrza agencije koje isplaćuju novce dobivene putem EU fondova jer, recimo, općina Fužine je dobila šest milijuna kuna putem natječaja i mi već godinu dana nismo dobili te novce'', poručuje David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

Korak dalje u pomoći

Korak dalje je otišao Gospić koji će svojim poduzetnicima davati i novčanu naknadu. ''U nekoliko skala smo rekli da ćemo davati potpunu mjesečnu, od 1500 pa do 7000 kuna, za podmirenje svakodnevnih troškova'', kaže gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Uvjet za mjere je da se radnici ne otpuštaju. ''Sve smo svoje zaposlenike zadržali, pričekali smo odluku države i lokalne samouprave da vidimo koliko će nam pomoći. Zahvalni smo za tu pomoć'', govori poduzetnik iz Gospića Marko Šimić.

Poduzetnici okupljeni u inicijativi Glas poduzetnika ove mjere pozdravljaju, ali traže da se sve jedinice lokalne samouprave ujednače. Uz to, muče ih i krediti. ''Bitno pitanje je zamrzavanje obaveza po kreditima i leasingima za duži period, dakle ne tri mjeseca ili 3+3 ili 12 mjeseci, na način da se ne obračunavaju ni kamate'', poručuje Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika. Sve će ovo doći na naplatu kada kriza završi, a gospodarstvu će ipak trebati duže da se oporavi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju