Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaze u susret

Korak dalje u pomoći poduzetnicima: Ovi gradovi i općine otpisuju naknade, najam, režu troškove...

Uz mjere države, u pomoć poduzetnicima uključile su se i jedinice lokalne samouprave. Gradovi i općine otpisuju komunalne naknade, najam, režu troškove, sve kako njihovi poduzetnici ne bi morali otpuštati radnike.

Krešimir Dubrović vlasnik je ugostiteljskog objekta i kampa kod Svete Nedelje. Kamp je u travnju trebao biti pun, a sada je tu tek jedna kamp kućica. ''Gubitci 100 posto. Nama je priljev 0 kuna otkad smo zatvorili, nemamo nikakvu drugu mogućnost poslovanja'', kaže Krešimir.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV - 3 Gost Dnevnika Nove TV Ministar Aladrović: "Imamo 2 i pol milijarde kuna za pomoć poduzetnicima za prva četiri mjeseca 2021." Otkrio i odakle novac Slika nije dostupna Usmjeriti ih prema ugroženima Hrvatska udruga poslodavaca: ''Vlada hitno treba objaviti daljnje mjere pomoći gospodarstvu''

Na kraju je, zbog mjera koje je Vlada donijela, odlučio da neće otpustiti radnike. ''Ja se nadam da će mi u budućnosti moći država pomoći s nekakvim povoljnijim kreditima'', rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pomoć gospodarstvu Plenković i ministri u Saboru predstavili gospodarske mjere: "Ovaj ožujak ćemo dugo pamtiti, to je početak novog normalnog"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kriza zbog koronavirusa Sindikati podržali mjere, ali upozoravaju: "Nema kontrole, oni koji su skloni muljanju će znati to izvesti"

U međuvremenu svakako pomaže i to što je grad Sveta Nedelja ukinuo komunalnu naknadu za poduzetnike. Uz to, ne naplaćuju najam poslovnih prostora i javnih površina, obustavili su ovrhe. I režu ostale troškove.

''Smanjenje plaća kako u gradskoj upravi, tako i gradskim institucijama, ukidamo božićnice, uskrsnice, regrese, također nabave koje nisu nužne odgađamo za neka bolja vremena'', kaže zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

I nisu jedini. Poduzetnicima s ovakvim mjerama u susret izlazi sve više gradova i općina – od Koprivnice, Bjelovara, do općine Vir. Mjere imaju i Fužine, a načelnik apelira na Vladu.

''Da ubrza agencije koje isplaćuju novce dobivene putem EU fondova jer, recimo, općina Fužine je dobila šest milijuna kuna putem natječaja i mi već godinu dana nismo dobili te novce'', poručuje David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

Korak dalje u pomoći

Korak dalje je otišao Gospić koji će svojim poduzetnicima davati i novčanu naknadu. ''U nekoliko skala smo rekli da ćemo davati potpunu mjesečnu, od 1500 pa do 7000 kuna, za podmirenje svakodnevnih troškova'', kaže gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Uvjet za mjere je da se radnici ne otpuštaju. ''Sve smo svoje zaposlenike zadržali, pričekali smo odluku države i lokalne samouprave da vidimo koliko će nam pomoći. Zahvalni smo za tu pomoć'', govori poduzetnik iz Gospića Marko Šimić.

Poduzetnici okupljeni u inicijativi Glas poduzetnika ove mjere pozdravljaju, ali traže da se sve jedinice lokalne samouprave ujednače. Uz to, muče ih i krediti. ''Bitno pitanje je zamrzavanje obaveza po kreditima i leasingima za duži period, dakle ne tri mjeseca ili 3+3 ili 12 mjeseci, na način da se ne obračunavaju ni kamate'', poručuje Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika. Sve će ovo doći na naplatu kada kriza završi, a gospodarstvu će ipak trebati duže da se oporavi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene