Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić komentirao je za Dnevnik Nove TV gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa te mjere koje je Vlada uvela za pomoć poduzetnicima.


Ribić je istaknuo kako Vlada nije razgovarala sa sindikatima prije donošenja mjera te dodao da je on među prvima rekao da je potrebno odmah intervenirati u gospodarstvo i da neće biti drugih izvora sredstava osim zaduživanja.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Četiri osobe preminule: Pogledajte koliko danas imamo novozaraženih u Hrvatskoj Testiranje na COVID - 2 Stigle su najnovije brojke: Pogledajte koliko novozaraženih imamo u Hrvatskoj

„Podržali smo mjere, ali sada upozoravamo da ne postoji dovoljna kontrola države u zaštiti javnih sredstava. Većina poduzetnika su dobri i čestiti, ali nažalost ne svi. Postoji opasnost zloupotrebe tih sredstava jer nema kontrole prilikom njihove dodjele i distribucije“, smatra Ribić.

"U liberalnoj demokraciji nema povjerenja"

Kazao je kako se ministar financija Zdravko Marić poziva na povjerenje poduzetnika.

„U liberalnoj demokraciji nema povjerenja, ona je zasnovana na nepovjerenju. Vlada ne smije imati povjerenja ni u sindikate ni u poslodavce, već mora imati kontrolu. Poduzetnici koji su skloni muljanju znat će to izvesti “, rekao je Ribić i dodao kako već sad postoje naznake ozbiljnih zloupotreba.

Misli  kako bi se zloupotrebe mogle spriječiti zabranom isplate dividendi iz zadržane prošle dobiti i godinu dana unaprijed.

„Također, ako se daju neka bespovratna sredstva, onda bi država trebala ući u vlasništvo tih firmi. Postoji pritisak neupućenih ljudi da se smanje plaće u javnom sektoru kao da će to riješiti problem“, rekao je i dodao da je Institut za javne financije pokazao da tome nije tako.

"Rezanje plaća u javnom sektoru nije učinkovito"

Osvrnuo se i na prozivke o potrebi rezanja plaća u javnom sektoru te poručio da se mjesečno iz javnoga duga u privatne ruke planira ubaciti 10 milijardi kuna.

„To je u redu, ali kada bi se svima u javnom sektoru smanjile plaće za 10 posto, ušteda bi bila 3 milijarde kuna godišnje. Učinak bi bio nikakav. Solidarnost da, ali ona mora biti ekonomski smislena i isplativa“, kazao je.

Smatra kako bi u ovakvim uvjetima pritisak na smanjenje plaća doveo do još većeg udara na potražnju.

O sudjelovanju mirovinskih fondova u spašavanju gospodarstva rekao je kako se Vlada  sada mora zaduživati.

„Sada bi trebalo stopirati uplate u drugi mirovinski stup i zamrznuti ga“, rekao je.

"Naknada od 4000 kuna ne znači da poslodavac ne može uplatiti više"

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel također je istaknuo kako se mora provoditi nadzor i dodao da naknada od 4000 kuna ne znači da poslodavac radniku mora isplatiti samo taj dio.

„Ta mjera mora pomoći da radnik dobije cijelu plaću. Kad je riječ o manjim poslodavcima i onima kojima je zabranjen rad te imaju radnike kod kuće, predložili smo da HZZ njima direktno isplaćuje tu naknadu“, rekao je Novosel.

O zahtjevima za rezovima i umanjenju prava u javnom sektoru, rekao je kako sindikati iz javnog i privatnog sektora svakodnevno razgovaraju s poslodavcima te dogovaraju smanjenja ako su ona potrebna.

Siguran je da će sindikati u javnom sektoru sjesti s Vladom za stol te razgovarati o eventualnim korekcijama kolektivnih ugovora.

Na pitanje čega su se spremi odreći, Novosel odgovara kako nema „generalnog odricanja“ jer nisu svi sektori u istoj situaciji.

„Koji je to dio javnog i državnog sektora koji nije toliko izložen krizi“, kaže Novosel.

Smatra da bi država u mirovinske fondove trebala zadirati samo u izvanrednim situacijama.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju