O mjerama pomoći za iduću godinu, novcu koji je za to predviđen kao i o drugim važnim pitanjima s ministrom Josipom Aladrovićem razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.


Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

Vezani članci Terasa kafića, ilustracija Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja otkrila koliko će kafića otvoriti svoje terase i zašto su tražili da se dopusti bar tiha glazba: "Još nemamo ništa napismeno" Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda''

Na pitanje za što se ne ukine veći broj parafiskalnih nameta kako bi poduzetnici osjetili konkretna rasterećenja, ministar kaže kako je Vlada u ovoj godini bila vrlo konkretna.

"U ovoj godini, kada nas je pogodila korona kriza, u planu svih mjera su bila i neka rasterećanja u kontekstu neporeznih davanja. Do sada smo to rasteretili za milijardu i 100 milijuna kuna. Ukupna brojka je oko 4, 4 i pol milijarde kuna. No moramo biti svjesni da neporezna davanja imaju svoju namjenu i da imaju svoja namjenska sredstva, financiraju određene aktivnosti koje su i gospodarskog karaktera i naravno da ne postoji mogućnost apsolutnog ukidanja svih neporeznih davanja. Mi ih kontinuirano smanjujemo, neka ukidamo", kaže Aladrović i objašnjava zašto se ne mogu sva ukinuti.

"To je postupak i proces koji treba kontinuirano smanjivati, mjeriti efekte i ne postoji ukidanja neporeznih davanja i naravno činiti ekonomsku ravnotežu kroz to. Dakle, ne postoji mogućnost ukidanja sada i odmah svih neporeznih davanja nego to mora biti kontinuirani proces kojim ćemo dugoročno rasterećivati poduzetnike", kaže.

"Prvi kvartal 2021. bit će teži nego što su pokazivale projekcije"

Objasnio je i planove za iduću godinu.

"Trenutno mjere su o 31. 12. što se tiče ograničenja radnog vremena s jedne strane, što se tiče očuvanja radnih mjesta s druge strane. Kada govorimo u kontekstu očuvanja radnih mjesta, svjesni smo da epidemiološka situacija nije najpovoljnija i isplanirali smo određena sredstva za sljedeću godinu. Očekujemo da ćemo kroz sljedećih mjesec dana definirati mjere kako će izgledati barem u prvom kvartalu. Trenutno je ono s čime raspolažemo oko 2 i pol milijarde kuna i očekujemo da će nam to za početak godine, za prvi kvartal ili prva četiri mjeseca koja očekujemo da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama i pomoći ćemo na taj način našim poduzetnicima", kaže Aladrović.

Od kud novac?

"Nema potrebe za novim rebalansom jer smo to projicirali u proračunu za iduću godinu. Moramo biti svjesni da imamo na raspolaganju i React EU, dio EU sredstava, imamo državni proračun, a očekujemo da ćemo i srednjoročne i dugoročne mjere moći financirati i kroz program otpornosti", kaže.

Pomoć ugostiteljima

Upitan o pomoći varaždinskim ugostiteljima koji su zatvorili svoje objekte primorani mjerama i hoće li im se dodatno pomoći ministar kaže kako je ta situacija predviđena.

"Što se tiče svih onih koji su zatvoreni bez svoje volje, kako vi to kažete, ili kojima je ograničen rad, mi smo te situacije predvidjeli u sadašnjim mjerama. Dakle, svi oni kojima je ograničen rad, kojima je zabranjen rad mjerama Stožera ili odlukom epidemiologa, oni imaju pravo na mjere koje isplaćuje Hrvatski zavod za zapošljavanje i već smo predvidjeli takve situacije, ne konkretno na području Varaždina nego bilo gdje gdje se dogode bez obzira na djelatnost iz koje dolaze. Za to smo već osigurali sredstva i očekujemo da tu ne bi trebalo biti većih dizbalansa", umiruje Aladrović.

Strahuje li da ćemo u novu godinu ući s brojnim ljudima na burzi rada, Aladrović kaže kako su se očekivale veće turbulencije.

"Naši podaci pokazuju da se to nije dogodilo. Ja sam realističan, optimističan po prirodi. U svoj optimizam ili realizam volim se uvjeriti brojkama. Imamo oko 5000 zaposlenih više, broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na onaj peak koji se dogodio na početku korona krize. Brojni analitičari su prognozirali kolaps na tržištu rada, ali on se nije dogodio", kaže.

"Mi smo hrabra Vlada", napominje.

O Zakonu o radu se razgovara

Govorio je i o izmjenama Zakona o radu.

"Apsolutno nije ništa oko toga stalo. Imamo kontinuirane sastanke sa socijalnim partnerima, s poslodavcima i sindikatima, želimo uskladiti što više onih kritičnih točaka i nakon toga pustiti zakon u zakonodavnu proceduru. Za sada smo na dobrom putu i ja očekujem da ćemo relativno brzo sve one kritične točke oko kojih postoje sporovi definirati", kaže ministar.

Komentirao je i traženje poslodavaca da se olakša otpuštanje radnika na neodređeno.

"Što se tiče otpuštanja, odnosno raskida ugovora o radu, mi imamo situaciju u kojoj u Hrvatskoj ekonomiji imamo izrazito velik broj ugovora na određeno. Jedan karakter tih ugovora je sezionalnosti, a drugi karakter je ona nepreciznost definiranja kod poslodavaca i zbog toga odlučivanje za sklapanje ugovora na određeno, odnosno neodređeno, odnosno teža mogućnost raskida ugovora o radu. Zbog toga mi to gledamo kao sistem spojenih posuda, želimo blago omogućiti lakši raskid ugovora o radu, ali s druge strane povećati broj ugovora na neodređeno vrijeme", objasnio je ministar.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr