Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Nije sve tako sivo: U COVID-godini zabilježen najveći rast domaće proizvodnje u posljednjih 13 godina

Aktualno Galerija Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 5 Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 5 Foto: DNEVNIK.hr Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 4 Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 3 Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 2 Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Rast poljoprivredne proizvodnje u 2020. - 1 Galerija 1/7 >>
Dobra je vijest da je proizvodnja domaće hrane u korona krizi povećana. U COVID-godini zabilježen je najveći rast poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj u posljednjih 13 godina.

Dok su svi muku mučili s korona krizom, poljoprivrednicima ni sušna godina nije bila prepreka za dobar urod.

''Tko ima navodnjavanje je dobar, tko nema malo je teže. Imamo prskalice, rade dan i noć. Kakva je bila godina, dobro je'', kaže povrtlar Franjo Raucher.

Lijepo vrijeme i koja zraka sunca više vinarima je donijela dobru godinu. ''Kvaliteta je bila stvarno izvrsna. Bilo je puno sunčanih dana, grožđe je lijepo sazrjelo, čak i ove kasne sorte su bile izvrsne'', rekao je vinar Mladen Siber.

Najveći rast u 13 godina

Uz biljnu, u koroni je porasla i stočarska proizvodnja. Gospodin Mato Mamić unatoč krizi povećao je proizvodnju junadi. ''Iz krize ne možete izići ako smanjite proizvodnju, već samo ako povećate proizvodnju i produktivnost. Sad je na stanju 850 komada, s time da je to samo 50 % kapaciteta'', kaže stočar Mamić.

Mato je samo jedan od primjera zbog čega ni ne čudi što je baš u COVID godini zabilježen najveći rast poljoprivredne proizvodnje u posljednjih 13 godina.

Najveći rast u odnosu na 2019. godinu bilježi biljna proizvodnja s 8,7 % te stočarstvo s 4,3 %. Uz proizvodnju porastao je i izvoz.

Pročitajte i ovo Koronavirus: Stižu novi sojevi, rastu brojke - 3 Oprez itekako potreban Zašto je pojava južnoafričkog soja zabrinjavajuća? ''To je pandemija u pandemiji. Potpuno različita krivulja"

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku poljoprivredna djelatnost u prošloj godini ostvarila je vrijednost proizvodnje od 19,2 milijarde kuna. Što je 7 posto više u odnosu na godinu prije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene