Švicarci protiv COVID potvrda
Švicarci protiv COVID potvrda Foto: Afp

Švicarski birači odlučit će na referendumu u nedjelju hoće li se poništiti uvođenje COVID potvrde koja je trenutno potrebna za dokazivanje cijepljenja, oporavka ili negativnog testa.


Protivnici potvrde natjerali su peticijom vlasti da se o tome glasa.

Protive se COVID potvrdi za ulazak na događaje ili u restorane, navodeći da bi to podijelilo državu i neizravno prisililo ljude na cijepljenje.

Međutim, u nedavnim anketama oko 60 posto ispitanika bilo je protiv ukidanja COVID potvrde.

Na nedjeljnom referendumu glasa se i o inicijativi medicinskog osoblja, koja će vjerojatno biti prihvaćena.

Domagoj Mikić Ne zabrinjava ih novi soj virusa: Prosvjednici još uvijek ne odlaze s Markovog trga, uhićene dvije maloljetne osobe

Zahtijevaju se veće plaće, bolji uvjeti rada i više novca za obrazovanje i obuku.

Stručno medicinsko osoblje mjesečno zarađuje u prosjeku više od 4000 eura bruto.

Međutim, troškovi života u Švicarskoj su visoki, a ne postoje olakšice za poslodavce za doprinose za zdravstveno osiguranje zaposlenih.

Vlada želi više ulagati u obuku, ali uvjete rada prepustiti poslodavcima.

Koronavirus, Italija Omikron potvrđen i u susjednoj zemlji: Pacijent došao iz Mozambika, sekvencionirat će se i uzorci članova obitelji

Glasat će se i o tome kako se imenuju savezni suci. Do sada ih je birao parlament prema raspodjeli glasova među strankama.

Zagovornici inicijative tvrde da se time nestranački pravnici stavljaju u nepovoljan položaj i predlažu stručno povjerenstvo kompetentnih pravnika koji bi se potom odlučivali ždrijebom.

U anketama je oko polovica bila za, a mnogi su još uvijek neodlučni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju