Obavijesti Video Pretražite Navigacija
agencija za zdravstvo

Zbog svog modela već sad imaju jednu od najcrnjih statistika, no moglo bi biti i gore: Najgori scenarij predviđa još 5800 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska, koja već u ovom trenutku ima jednu od najcrnjih statistika smrti od koronavirusa na broj stanovnika, ocijenila je u utorak mogućim scenarij po kojem bi umrlo još 3000 ljudi. Ta prognoza dio je jednog od tri scenarija koje ima švedska agencija za javno zdravstvo

Švedska u utorak ima ukupno 5646 smrtnih slučajeva i 78.166 potvrđenih slučajeva zaraze, čime je među najgore pogođenim zemljama na svijetu, iako vlasti naglašavaju da se zaraza usporava, kao i da se smanjuje broj težih i smrtnih slučajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Mjere na duge staze'' Švedska prošla brojku od 80.000 zaraženih koronavirusom: Vlasti pozvale građane da do kraja godine rade od kuće Slika nije dostupna Švedski veleposlanik Zbog koronakrize zaglavio u Sjevernoj Koreji pa vježba jogu u parkovima: "To mi daje oslonac"

Po agenciji, najvjerojatniji scenarij je da će se nakon usporavanja epidemije stvoriti žarišta širom zemlje, koje će biti lakše ili teže kontrolirati.

To je scenarij koji je "već viđen u drugim dijelovima svijeta i za koji se čini da slijedi uobičajen put COVID-19", rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell.

U toj varijanti, zbog olakšavanja mjera, stopa zaraze brzo bi se povećavala jer bi se ljudi više družili ali bi i brzo počela padati u trenutku kada bi shvatili rizik i počeli snažnije poštivati neka pravila kao što je fizička distanca, pojašnjava Tegnell. Po tom scenariju, umrlo bi još oko 3200 ljudi.

Najgori scenarij predviđa još 5800 smrtnih slučajeva kada bi koronavirus slijedio klasični put pandemije.

Najbolji scenarij je onaj u kojem bi se aktualni trend nastavio, i tada ne bi bilo više od još 200 mrtvih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene