Koronavirus u Švedskoj
Koronavirus u Švedskoj Foto: Afp

Švedska, koja se izdvojila manje strogom strategijom borbe protiv koronavirusa, pozvala je u četvrtak na rad od kuće barem do Nove godine, dok je u zemlji prijeđen prag od 80.000 oboljelih.


Mjera, kojoj je među ostalim svrha smanjiti gužve u javnom prijevozu, trebala bi pojednostaviti život onima koji moraju putovati na radno mjesto.

Vezani članci Život u epidemiji koronavirusa u Irskoj, ilustracija Uveli najstrože mjere u Europi, rezultati vidljivi već nakon sedam dana: Zabilježili najniži broj novih slučajeva u posljednja tri tjedna Koronavirus, ilustracija - 8 Još jedno pismo iz Dubrave: "U situaciji koja nas je zadesila najmanji problem su svemirsko odijelo i rane nakon skidanja maske..."

Švedske vlasti trenutačno bilježe pad broja novooboljelih, posebice teških oblika koronavirusa kojima je neophodna intenzivna njega.

No, švedska Agencija za javno zdravstvo je upozorila da će se u slučaju porasta broja kontakata povećati opasnost novog širenja tijekom jeseni.

"Uvijek smo pokušavali provoditi mjere na duge staze i pokazati izdržljivost u dugoročnom radu na pobjedi nad pandemijom", istaknuo je glavni epidemiolog Anders Tegnell na konferenciji za novinare.

Više od 80.000 oboljelih

Od početka epidemiološke krize, zemlja je zabilježila 80.100 slučajeva bolesti COVID-19, od kojih 318 u posljednja 24 sata. U Švedskoj je od virusa ukupno umrlo 5739 osoba, prema podacima švedskih vlasti.

Za razliku od drugih europskih zemalja, Švedska nikada nije odredila ograničenje kretanje svom stanovništvu a, škole su za mlađe od 16 godina cijelo vrijeme ostale otvorene, kao i kafići, noćni klubovi i restorani.

Agencija za javno zdravstvo brani taj pristup i odbacuje mjere koje su druge zemlje poduzele, smatrajući ih kratkoročnim i nesrazmjernim u odnosu na posljedice po društvo.

U Švedskoj je samo zdravstveno osoblje pozvano nositi zaštitne maske.