Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAJNJA MJERA

Sve je više škola online, hoće li zbog korone to učiniti sve? Doznajemo koliko je učenika, a koliko nastavnika zaraženo

Učionica, ilustracija
Učionica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Unatoč porastu broja učenika i nastavnog osoblja koji su pozitivni na koronavirus ili su u samoizolaciji, ne razmišlja se o promjeni modela rada u hrvatskim školama. Online nastava provodi se u tek 19 škola, a struka smatra kako je unatoč epidemiji djeci mjesto u školskim klupama.

Nakon dva tjedna online nastave učenici triju đakovačkih škola od jučer su ponovno u klupama.

Pročitajte i ovo Učenici, ilustracija - 2 Popuštanje mjera Od idućeg tjedna učenici svih razreda vraćaju se u škole? Dvije županije ostaju na oprezu: "Situacija u okruženju veoma je zabrinjavajuća" Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar ZVONIMIR ŠOSTAR ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Štampara o cijepljenju i povratku djece u škole: "Ne, ne bih ostavio djecu doma. Kod nižih razreda ima vrlo malo zaraženih, oni nisu prenosioci"

"Trenutačno je situacija puno povoljnija, kod nas u školi nema nitko zaražen“, kaže Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Đakovu. Nakon teorije mogu se vratiti i praktičnim znanjima.

"Ne možete raditi nekakvu praktičnu nastavu u nekom zanimanju online, naučiti neku vještinu koju morate imati“, dodaje.

U jednoj splitskoj gimnaziji jedna je smjena u školi, druga petnaest dana od kuće.

"Koliko god smo se trudili da ih zadržimo u razredu, čini se da to nije uspjelo jer nam se taj virus širi onako kako mi to ne bismo željeli. Nastavu prate u realnom vremenu svaki dan prema rasporedu, a profesori njihovi dolaze, svi koji su zdravi, u školu i drže nastavu iz svojih razreda“, pojašnjava Deana Bokšić, ravnateljica III. gimnazije Split.

Odluke su prepuštene ravnateljima i lokalnim stožerima. Primorsko-goranski od početka studenog školama će otvoriti mogućnost da same procijene trebaju li prijeći na online nastavu.

"Sad je to još uvijek u razmatranju, naime evo sad posljednjih nekoliko dana veći je broj oboljelih, ali kad gledamo strukturu tih oboljelih, onda je mali udio onih osoba školske dobi", objašnjava Danijela Lakošeljac, epidemiologinja NZZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Ministar uvjerava da se o zatvaranju škola ii ne razgovara jer nema širenja među učenicima. "Ono što su se svi pribojavali u početku, da će škole postati epidemiološke bombe, to se ne događa", ističe Radovan Fuchs.

U hrvatskim školama trenutačno su uz 733 učenika pozitivna na koronavirus zaražena i 144 nastavnika ili učitelja. U većini škola, njih više od tisuću, provodi se regularna nastava. Na mješoviti oblik odlučile su se 83 škole, a putem interneta nastavu prate učenici iz 19 ustanova. Trenutačno je u samoizolaciji više od osam tisuća učenika.

Učionica, ilustracija Trenutni modeli provođenja nastave, grafika Foto: DNEVNIK.hr

"Činjenica je da djeca imaju rjeđe simptome bolesti i da se može možda pretpostaviti da neka od njih prolaze bez da se utvrde znakovi bolesti, ali je nama što se tiče i vrtića i škola jako važno upravo da djeca sa simptomima ne dolaze", kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Da je djeci mjesto u klupama, misle i građani.

"Kod kuće ne mogu naučiti toliko koliko nauče u školi. Oni vole ići u školu i vole se družiti", kaže Katarina.

Hrvoje smatra da treba ići na nastavu, ali i… "Smatram da se pravi prevelika panika u vezi korone kao virusa." No paniku radi dio roditelja koji su napunili ordinacije. Na prvo curenje nosa pomišljaju na zarazu.

"Bez značajnije temperature ili nekakva otežanog disanja savjetujemo simpomatsko liječenje nekoliko dana. Ako se stanje pogorša, dijete izrazitije razvije kašalj, temperaturu, onda pregledavamo", kaže pedijatrica Snježana Kapor Jeričević. Stoga apeliraju na roditelje da ih prije dolaska kontaktiraju telefonski.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene