Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dobrovoljnoj bazi

Snižena dobna granica za cijepljenje protiv COVID-a: HZJZ objavio za kojih pet skupina djece se preporuča cijepljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da su za dobrovoljno cijepljenje djece u dobi od 12 ili više godina registrirana dva cjepiva.

Za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv COVID-a, a riječ je o Pfizerovu i Modernino cjepivu, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Iz HZJZ-a ističu kako djeca imaju znatno manji rizik od težih oblika bolesti i smrti od COVID-a nego što je to slučaj kod odraslih, no dodaju da je tijekom školske godine povećan rizik za širenje zaraze zbog nužnog okupljanja i grupiranja djece i odraslih.

''Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan'', kažu iz HZJZ-a i navode pet skupina djece za koje se preporuča cijepljenje protiv koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neki još nisu primili niti prvu Želi potaknuti Amerikance da učine isto: Joe Biden primio treću dozu cjepiva protiv COVID-a

Riječ je o djeci s kroničnim bolestima i djeci koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Preporučuje se da se cijepe i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu. Prema preporuci HZJZ-a cjepivo bi trebali primiti i učenici koji su smješteni u učeničkim domovima ili drugima oblicima kolektivnog smještaja.

Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene