Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus u Sloveniji

Kod susjeda stanje i dalje teško, no pojavili se podaci koji sugeriraju moguće dobre vijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u subotu epidemiološka slika u pandemiji koronavirusa i dalje loša, no neke brojke sugeriraju da bi se negativan trend možda uskoro mogao promijeniti, dok epidemiolozi upozoravaju na i dalje loše stanje u bolnicama.

U zadnja 24 sata, s 8127 testiranja potvrđena su 3232 nova slučaja, što je 39,8 posto udjela pozitivnih testova, ali je manje novozaraženih nego dan ranije, te znatno manje u odnosu na stanje prije sedam dana, kada je bilo 3.667 infekcija, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u subotu.

Pročitajte i ovo Maske - 2 pada broj zaraženih Još jedna susjedna zemlja ukinula obvezne maske: "Ne bi ih trebalo u potpunosti odbaciti" Muke po testiranju na koronavirus - 5 PADA BROJ ZARAŽENIH Još jedna susjedna zemlja ukida gotovo sve COVID mjere: "Očekujemo povratak na staro normalno"

Smanjio se je i sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu i sada iznosi 3234, te 14-dnevna incidencija, koja je trenutno 2122 zaražena na sto tisuća stanovnika.

To sugerira da bi moglo doći do trenda smanjivanja epidemiološke krivulje, no epidemiolozi su oprezni i upozoravaju na još uvijek teško stanje u bolnicama i veći broj preminulih nego ranije u zadnjem tjednu, prenose slovenski mediji.

U zadnja 24 sata bilo je 22 mrtvih od posljedica Covida-19, a u zadnjih sedam dana ukupan broj fatalnih slučajeva od početka epidemije povećao se na 5044.

Hospitalizirano je trenutno 1.106 osoba, no broj onih na intenzivnim odjelima i dalje raste, pa ih je sada 256, deset više nego jučer.

Najmlađi hospitalizirani covid pacijent ima 18 godina, a najmlađi na intenzivnoj njezi 29, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Svim potrebnim dozama cjepiva u Sloveniji je zaštićeno 1.138.127 ljudi, odnosno 54 posto ukupnog stanovništva, 64 posto starijih od 18 godina te 75 posto starijih od 50 godina, a dodatnu booster dozu primilo je nešto više od 230 tisuća ljudi, objavila je vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene