Granični prijelaz, ilustracija
Granični prijelaz, ilustracija Foto: Marin Tironi//Pixsell

Slovencima se od utorka zabranjuje odlazak u države s "crvenog" popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju protiv COVID-a, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.


''Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje bit će na snazi najmanje do 12. travnja'', rekao je na konferenciji za novinare Aleš Hojs.

Mjera je donesena pred uskršnje blagdane, kad se očekuje veći priljev slovenskih rezidenata koji imaju obitelji i rodbinu u državama zapadnog Balkana, gdje je epidemiološka situacija "izuzetno loša", kazao je slovenski ministar.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje s crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države s područja bivše SFRJ. Iznimke se odnose samo na putnike u tranzitu i teretni transport te slučajeve putovanja radi uklanjanja opasnosti po život i zdravlje.

Što se tiče negativnog testa na koronavirus koji je potreban za ulazak u Sloveniju, Hojs je rekao da neće vrijediti brzi antigenski, nego samo molekularni PCR testovi, i to samo oni koji su obavljeni u Europskoj uniji i šengenskom prostoru i pod uvjetom da nisu stariji od 48 sati. Takva je odluka donesena zbog porasta broja krivotvorenih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, rekao je.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Slovenija od danas postrožila pravila na granicama, za ulazak u državu treba imati i PCR test. Načelnik istarskog stožera otkrio detalje

Granični prijelaz, ilustracija Zar ljudi stvarno misle da će im to poći za rukom? Pokušali ući u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima

Ulazak u Sloveniju od ponedjeljka dopuštat će se osobama koje predoče dokaz da su bile pozitivni na testu za koronavirus prije najmanje tri tjedna od dolaska na granicu i najviše šest mjeseci prije toga, što znači da se radi o onima koji su preboljeli COVID-19 i još imaju imunost.

Ulazak će se dopuštati i onima koji predoče potvrde o cijepljenju protiv COVID-a, s najmanje sedam dana protoka od primitka druge doze BioNTech-Pfizerova cjepiva ili najmanje 14 dana nakon dobivanja Modernina. Ako su cijepljeni AstraZenecinim cjepivom, nakon dobivanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.