Tko se sve cijepio preko reda? - 1
Tko se sve cijepio preko reda? - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U Kini je uhićen vođa skupine koja je organizirala višemilijunsku prevaru te su mješavinu slane i mineralne vode prodavali kao cjepivo protiv COVID-a.


Muškarac poznat samo kao Kong detaljno je proučio dizajn pakiranja originalnog cjepiva prije nego što je proizveo više od 58.000 lažnih doza.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Karlovcu Dobri trendovi na sjeveru: U ovoj županiji incidencija pala za 20 posto, cijepili su 35 posto odraslog stanovništva Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Šef splitske infektologije poručuje: "Razloga za uznemirenost roditelja nema"

Serija lažnih cjepiva plasirana je u inozemstvo, no nije poznato gdje su ona završila.

Kong je jedan od 70 ljudi uhićenih zbog sličnih zločina, javlja BBC News. Kineske vlasti procesuirale su 20 sličnih slučajeva, a Peking je odlučio stati na kraj lažnim cjepivima.

Iako se većina lažnih cjepiva pojavila krajem prošle godine, ovaj su tjedan otkriveni novi detalji.

Kong i njegovi suradnici na lažnim su cjepivima zaradili više od 17 milijuna kuna, a u šprice su stavljali slanu otopinu i mineralnu vodu. Šest stotina doza tih cjepiva 00 u studenom prošle godine poslano je u Hong Kong, a zatim u inozemstvo. Neka su se prodavala i u bolnicama po iznimno visokim cijenama.

Krijumčari su također provodili vlastite ilegalne programe cijepljenja u kojima su "seoski liječnici" cijepili lokalno stanovništvo lažnim cjepivima.