Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Kini

Slanu vodu i mineralnu prodavali pod cjepivo, ne zna se gdje je završio dio lažnih doza

Tko se sve cijepio preko reda? - 1
Tko se sve cijepio preko reda? - 1 Foto: DNEVNIK.hr
U Kini je uhićen vođa skupine koja je organizirala višemilijunsku prevaru te su mješavinu slane i mineralne vode prodavali kao cjepivo protiv COVID-a.

Muškarac poznat samo kao Kong detaljno je proučio dizajn pakiranja originalnog cjepiva prije nego što je proizveo više od 58.000 lažnih doza.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera''

Serija lažnih cjepiva plasirana je u inozemstvo, no nije poznato gdje su ona završila.

Kong je jedan od 70 ljudi uhićenih zbog sličnih zločina, javlja BBC News. Kineske vlasti procesuirale su 20 sličnih slučajeva, a Peking je odlučio stati na kraj lažnim cjepivima.

Iako se većina lažnih cjepiva pojavila krajem prošle godine, ovaj su tjedan otkriveni novi detalji.

Kong i njegovi suradnici na lažnim su cjepivima zaradili više od 17 milijuna kuna, a u šprice su stavljali slanu otopinu i mineralnu vodu. Šest stotina doza tih cjepiva 00 u studenom prošle godine poslano je u Hong Kong, a zatim u inozemstvo. Neka su se prodavala i u bolnicama po iznimno visokim cijenama.

Krijumčari su također provodili vlastite ilegalne programe cijepljenja u kojima su "seoski liječnici" cijepili lokalno stanovništvo lažnim cjepivima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene