Tko se sve cijepio preko reda? - 1
Tko se sve cijepio preko reda? - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U Kini je uhićen vođa skupine koja je organizirala višemilijunsku prevaru te su mješavinu slane i mineralne vode prodavali kao cjepivo protiv COVID-a.


Muškarac poznat samo kao Kong detaljno je proučio dizajn pakiranja originalnog cjepiva prije nego što je proizveo više od 58.000 lažnih doza.

Vezani članci Safe stay in Croatia Oznake cijepljenih: Hoće li u Hrvatskoj mjesta s cijepljenim osobljem biti posebno označena? Cjepivo, ilustracija Borba protiv korone: Kreću s cijepljenjem po tvrtkama, turističkim destinacijama, kod zubara, u ljekarnama...

Serija lažnih cjepiva plasirana je u inozemstvo, no nije poznato gdje su ona završila.

Kong je jedan od 70 ljudi uhićenih zbog sličnih zločina, javlja BBC News. Kineske vlasti procesuirale su 20 sličnih slučajeva, a Peking je odlučio stati na kraj lažnim cjepivima.

Iako se većina lažnih cjepiva pojavila krajem prošle godine, ovaj su tjedan otkriveni novi detalji.

Kong i njegovi suradnici na lažnim su cjepivima zaradili više od 17 milijuna kuna, a u šprice su stavljali slanu otopinu i mineralnu vodu. Šest stotina doza tih cjepiva 00 u studenom prošle godine poslano je u Hong Kong, a zatim u inozemstvo. Neka su se prodavala i u bolnicama po iznimno visokim cijenama.

Krijumčari su također provodili vlastite ilegalne programe cijepljenja u kojima su "seoski liječnici" cijepili lokalno stanovništvo lažnim cjepivima.