Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽE VIŠE CJEPIVA

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva otkrio koliko dobivaju upita iz Hrvatske i kad bismo mogli dobiti njihovo cjepivo ako bude potpisan ugovor

Aktualno Galerija Stiže plan cijepljenja - 1 Stiže plan cijepljenja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stiže plan cijepljenja - 2 Stiže plan cijepljenja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stiže plan cijepljenja - 3 Stiže plan cijepljenja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stiže plan cijepljenja - 4 Stiže plan cijepljenja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stiže plan cijepljenja - 5 Galerija 1/5 >>
Ohrabrujuće vijesti stižu kad je riječ o isporuci cjepiva. U Hrvatsku stiže nikad veći broj doza. No tek se sad radi na strategiji oko provedbe cijepljenja. Premijer čak spominje i izmjenu Zakona zbog toga što su na Kvarneru liječnici preporučili da se stariji od 65 ne cijepe AstraZenecinim cjepivom.

U iduća dva tjedna dolazi više cjepiva, a do kraja veljače 200 tisuća doza. U ožujku stiže još 400 tisuća.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

Premijer Andrej Plenković poručuje da je i Rusija spremna Hrvatskoj dostaviti svoje cjepivo. ''Ono što mi sada radimo je razmatramo s HALMED-om da vidimo pravno što se može učiniti, a poštujući pravnu stečevinu Europske Unije'', rekao je.

Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj Matvej Sidorov priča nam kako svaki dan veleposlanstvo dobije 20-ak upita hrvatskih građana o cijepljenju njihovim cjepivom. A kakvi bi bili rokovi isporuke za Hrvatsku?

''Primjerice, Mađarska je dobila za tjedan dana nakon sklopljenog ugovora. Neke druge zemlje dobiju nakon dva tjedna. Znači, ja bih rekao, ako se vraćamo na izravne letove između Zagreba i Moskve – onda dva tjedna'', kaže.

A dok se čeka rusko cjepivo...

No dok čekamo Ruse, stižu nam cjepiva ostalih proizvođača. Čim bude pristizao veći broj cjepiva, županije će početi s organizacijom cijepljenja na punktovima. ''Planirano ih je 26 i u tim punktovima bi bilo 60 timova normalno radilo. Planirano je i 7 mobilnih timova koje bi činili djelatnici zdravstvenih ustanova'', otkriva Tomislav Dijanić, epidemiolog Osječko-baranjske županije.

No, hoće li biti dovoljno zdravstvenih djelatnika? Beroš kaže da će se orijenatirati i prema drugim specijalistima.

A neki liječnici na Kvarneru preporučuju da se starije ne cijepi AstraZenecom. Reagirao je i premijer. ''To ne dolazi u obzir. Nema teoretske šanse da nam županijski Zavod buni ljude, da de facto odvraća naše ljude starije dobi da primaju to cjepivo'', poručuje. Više o tome doznajte u videu u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.


Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene