Umjetnik Siniša Labrović ispričao se za performans tijekom kojeg je 15 osoba lizalo istu žlicu.


Siniša Labrović napisao je na svojem profilu na Facebooku da performans nakon tri dana "dobiva druge konture, pa se pokazuje kao glup i tašt, neobazriv i lakomislen".

Objasnio je da je performans prvi put izveden prošlog listopada u Norveškoj i da je u njemu sudjelovalo 25 osoba, ali da su tada okolnosti bile drugačije.

"Žao mi je što sam ljude u Puli doveo u ovu situaciju. Nitko od njih nije odgovoran, a naročito ne oni koji su pristali u njemu dobrovoljno sudjelovati. Njima ostaje moja velika zahvalnost i posebna isprika", napisao je.

"Ispričavam se svima i molim za oprost uz nadu da će se sve dobro završiti! Neka moja glupost i sljepoća budu zadnji momenti u ovoj priči! Žao mi je!", dodao je Labrović.

Podsjetimo, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli u subotu je otvorena izložba "Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina", a Labrović je tom prilikom izveo spomenuti performans naziva "Zajednička žlica". Okupljenima je rečeno da mogu odbiti lizanje žlice.

Njegov je performans zbog mogućnosti prijenosa koronavirusa osudio i Nacionalni krizni stožer. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su mjere polučile odlične rezultate te su stoga i ublažavane.

"Osnovne mjere, koje se odnose na fizičke distance, na kontakt, na higijenu i dalje ostaju. Ova aktivnost uključuje najbliži kontakt i nikako nije dobrodošla", zaključio je Beroš.