Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SABOR O OGRANIČENJU SLOBODA

Šeparović o najavi Gordana Jandrokovića: "Ustavni sud ne daje pravna mišljenja nikome"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, najavio je kako će zatražiti mišljenje Ustavnog suda o tome treba li primijeniti članak 17. Ustava, da se dvotrećinskom većinom u Saboru donese odluka o ograničenju određenih sloboda, ili se to može učiniti izravnom primjenom članaka koji se tiču slobode kretanja i slobode poduzetništva.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da Ustavni sud ne daje pravna mišljenja nikome pa ni Hrvatskom saboru, nakon što je predsjednik parlamenta Gordan Jandroković najavio da će tražiti mišljenje o "ograničavanju sloboda građana" koje su uvedene radi zaštite od koronavirusa.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! 12.04.2024. - 9 PARLAMENTARNI IZBORI Još jedna kontra Milanoviću: "Ustavni sud ne treba eutanizirati" Miroslav Šeparović Ocjena ustavnosti Ustavni sud odlučio o neradnoj nedjelji

"Ustavni sud ne daje pravna mišljenja nikome pa ni Hrvatskom saboru koji mora ocijeniti jesu li ispunjene pretpostavke za postupanje po čl. 17 Ustava. Načelno govoreći prema čl. 125 al. 5 Ustava ukoliko Ustavni sud uoči da postoji pojava neustavnosti i nezakonitosti o tome izvješćuje Hrvatski sabor", kazao je Šeparović Hini.

Jandroković je ranije rekao da će zatražiti mišljenje Ustavnog suda oko toga treba li primijeniti članak 17. Ustava, da se dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru donese odluka o ograničenju određenih sloboda, ili se to može učiniti izravnom primjenom članaka koji se tiču slobode kretanja i slobode poduzetništva.

Dodao je da će nakon mišljenja Ustavnog suda organizirati glasovanje i naglasio kako je najvažnije zaštiti zdravlje i živote građana, dodajući da se mora voditi računa i o slobodi, demokraciji i pravnoj državi.

"Sabor je u ovom trenutku iznimno važan jer je jamac demokracije, pravne države, tijelo smo koje donosi zakone i moramo ustrajati na tome sve dok god je to potrebno”, poručio je Jandroković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene