Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije krize

Sabor nastavio sjednicu: Zastupnici minutom šutnje odali počast djevojčici Anamariji stradaloj u velikom potresu

Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj
Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj Foto: DNEVNIK.hr Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj Galerija 1/3 >>
Potres je oštetio zgradu Sabora, pa se sjednica nastavlja u Šubićevoj. Zbog pandemije koronavirusa na snazi su posebna pravila pa tako zastupnici sjede udaljeni jedni od drugih.

"Nadam se da će nam ovdje biti dobro i da ćemo moći nastaviti rad na korist građana", poručio je na početku sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

Podsjetio je da smo suočeni s dvije krize, epidemijom koronavirusa i potresom koji je u nedjelju pogodio Zagreb i okolicu.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast djevojčici Anamariji koja je preminula od ozljeda zadobivenih u snažnom potresu koji je pogodio Zagreb.

Na početku rasprave Snježana Sabolek (Živi zid) postavila je pitanje hoće li se ponoviti 2017. godina kada su odštete od šteta nastalih u velikim požarima iznosile tek najviše 20 posto od ukupne štete i hoće li, kao i tad, mnogi odštetu od države tražiti ponovno pred europskim institucijama.

SDP-ov zastupnik Davor Bernardić izrazio je sućut obitelji preminule djevojčice.

Podsjetio je da je SDP-ova vlada nakon poplave koja je uništila Gunju donijela poseban zakon za obnovu kuća u Gunji. Poručio je da se slično mora napraviti i za građane Zagreba.

Bernardić je rekao da treba uvesti rigorozne mjere obrane od koronavirusa te da je premalo testiranja, koja bi trebalo uvesti u većem broju i na više mjesta.

SDP predlaže obustavu plaćanja parafiskalnih nameta, suspenziju zapošljavanja u državnim i javnim ustanovama.

Mnogi su ljudi ostali bez posla i ne znaju što činiti, istaknuo je Bernardić.

"Šaljemo u proceduru paket zakona za spas gospodarstva. Nije vrijeme da gospodarstvenici financiraju državu", rekao je Bernardić.

Preseljeni zbog potresa

Zbog potresa koji je oštetio zgradu Hrvatskog sabora sjednica se danas održava u staroj Ininoj zgradi, u Šubićevoj, na mjestu današnjeg Državnog inspektorata.

Prva točka dnevnog reda je prijedlog zakona o dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama. Prije plenarne sjednice održat će se i sjednica saborskog Predsjedništva u 9 sati.

Zbog pandemije koronavirusa na sjednici će biti po dva zastupnika iz svakog kluba. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene