Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o epidemiološkoj situaciji

Božinović najavio zaoštravanje borbe protiv korone: "Sutra će stožer pripremiti novi set mjera. Bit će najjače dosad"

Premijer Andrej Plenković održao je videosastanak sa županima o epidemiološkoj situaciji, a na sastanku su bili i neki ministri te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, koji je najavio uvođenje strožih mjera.

Razgovaralo se o epidemiološkoj situaciji i novim mjerama. Župani su dali procjenu aktualnog stanja i prijedloge što bi se moglo raditi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan"

"Sutra će stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera trebao bi vrijediti do Božića", rekao je Božinović te dodao kako bi set strožih mjera mogao potrajati i šest mjeseci, no o tome će se još raspravljati.

"To su mjere koje su usmjerene na pojedine segmente gospodarstva prije svega na ugostiteljstvo, i na druge resore, nešto malo kultura, a nešto i školstvo. Treba naći balans u rednom racionalnom opsegu jer ovaj se virus ponaša tako da kada doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja, on se ponovno razmaše. Zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego staviti da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje i ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od COVID-a", objasnio je.

"Treba pronaći balans koji smo tražili sve ovo vrijeme", rekao je Božinović.

"Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu", kaže Božinović te ističe da je cilj rasterećenje zdravstvenog sustava. 

Nove mjere vrijedit će na nacionalnoj razini. 

"Mi ćemo sutra pripremiti draft za župane i neke članove vlade, a onda ćemo donijeti odluku koja će stupiti na snagu krajem ovog tjedna", rekao je.

S jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana, rekao je Božinović govoreći o kompleksnosti situacije.

"Postoje cjepiva koja su obvezna. Cjepivo bi smanjilo širenje, to je nešto o čemu ćemo voditi računa", odgovorio je na pitanje novinara ide li se na to da cjepivo bude obvezno. "Da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije, bilo bi potrebno da bude procijepljeno oko 70 posto odraslog stanovništva i radimo na tome da se to dogodi", kazao je Božinović.

"Hrvatska ima obvezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali ni to ne bi bio novi moment", kazao je.

Potvrdio je da je na jučerašnjoj sjednici VNS-a bilo govora o obveznom cijepljenju, ali nije htio više govoriti o tome niti reći tko je potegnuo to pitanje.

"Svi se nadaju cjepivu, što nam otvara mogućnost strožih mjera jer možemo procijeniti dokad bi trajale", rekao je Božinović te dodao  kako ćemo vidjeti što će donijeti mjeseci pred nama. 

Šef Stožera kaže da se trebaju uložiti dodatni napori kad je u pitanju komunikacija prema građanima te je zamolio medije za pomoć u tome.

"U sklopu svih mjera koje Vlada donosi razmišlja se i kako sačuvati radna mjesta", kaže Božinović.

"Policijski sat nikad nije bio opcija. Što se tiče lockdowna, klasičan kakav je bio u prvom valu nikako ne", rekao je šef Stožera. 

Božinović smatra da uvođenje novih mjera nije poraz dosadašnje politike, već se prema nalazima epidemiologa procijenilo da su okupljanja najčešći izvor zaraze i brzine širenja.

Odgovorio je i na pitanje o kažnjavanju po noćnim klubovima te rekao da se nastavlja sankcioniranje rizičnog ponašanja u vrijeme epidemije.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogoršava se iz dana u dan. Liječnici upozoravaju na to da je zdravstveni sustav pred kolapsom, Međimurska i Varaždinska županija prve su u Europi po broju zaraženih na 100 tisuća ljudi, a u zadarskoj općini Sali svaka druga kuća je u samoizolaciji. Zbog toga se od danas u Zadarskoj županiji u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka na Dugom otoku obustavlja održavanje misa i vjerskih okupljanja.

Mjere uvodi i Zagrebačka županija, u kojoj se od danas broj ljudi na umjetničkim izvedbama te kinoprojekcijama ograničava na 50.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene