Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav se raspao?

Dramatičan apel liječnika: "Umirujuće poruke da je sustav daleko od kolapsa jednostavno nisu istinite"

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ponovno je upozorila na loše stanje u zdravstvu i situaciju s koronavirusom. HUBOL je na svom Facebooku poručio da je sustav praćenja kontakata u kolapsu, a sustav testiranja dosegao je maksimum tehničkih mogućnosti.

HUBOL je u objavi "Car je i dalje gol" istaknuo da veliki broj oboljelih ne dolazi iz samoizolacije te da nema "ni sustavne provjere provođenja izolacije i samoizolacije".

"Posljedica je slobodno širenje virusa u populaciji. Razlog tome je činjenica da na vrijeme nisu aktivirani i educirani ljudi koji bi sudjelovali u pomoći epidemiolozima", stoji u objavi.

Ističu i da su bolničke ustanove pred popunjavanjem kapaciteta te da ne postoje ni pisana pravila prema kojima će se voditi ako ne bude osoblja ili aparata.

"U bolnicama se otvaraju novi odjeli i jedinice intenzivnog liječenja u prostorima u kojima su kreveti jedan do drugoga i u kojima će pacijenti biti ugroženi od sekundarnih infekcija uzrokovanih višestruko otpornim bakterijama. Jedina zagrebačka COVID bolnica ovih je dana popunjena 83 posto, te će se ovim tempom, prema ravnateljevim riječima, napuniti za dva tjedna", tvrde iz HUBOL-a

U HUBOL-u kažu da osim dijagnoze sustava nude i terapiju: smanjiti priljev COVID bolesnika pomoću mjera koje treba, kako pišu, donijeti odmah.

"Epidemije su kontroliraju epidemiološkim mjerama. Nijedan političar to neće učiniti umjesto epidemiologa. Uključite stručnjake koji se bave epidemiologijom zaraznih bolesti i poslušajte ih. Bez političkih korekcija njihovih mišljenja", stoji u objavi HUBOL-a.

Pročitajte i ovo COVID-19 MJERE ZBOG KORONE Nove Odluke Stožera za Zagrebačku županiju, nadopunjene su neke i u Varaždinskoj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Idu na regionalni pristup Engleska dobiva nove mjere: "Božić ne može biti normalan i daleko je do proljeća. Ali prošli smo kritičnu točku"

Također smatraju da stanje borbe s epidemijom treba jasno komunicirati građanima.

"Umirujuće poruke da je sustav daleko od kolapsa jednostavno nisu istinite. Većina ravnatelja zdravstvenih ustanova su produžena ruka politike koja ih je postavila, stoga razgovarajte sa zdravstvenim radnicima koji rade na COVID odjelima", tvrdi HUBOL.

Na kraju objave HUBOL poziva političare da "parlaonice tipa tzv. Znanstveni savjet RH ostave za bolja vremena" i da preuzmu odgovornost.

"Nije politikantstvo reći istinu. Tu riječ koriste slabići u nedostatku argumenata. Pokažite hrabrost. Prestanite svoje politikantstvo koristiti u suzbijanju epidemije. Kako vidite i vi, i mi, i građani, to ne pomaže" stoji na kraju objave.

Car je i dalje gol Budući da na Medicinskom fakultetu nismo imali ni obavezni ni izborni predmet Politička korektnost i...

Objavljuje HUBOL - Hrvatska udruga bolničkih liječnikaPonedjeljak, 23. studenoga 2020.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene