Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne do dvije godine zatvora

Pozitivni u Varaždinskoj županiji išli u kupovinu, na tehnički, preko granice i feštali: "Osjećali su se dobro i priuštili su si taj luksuz"

Međimurska i Varaždinska županija prve su u Europi po broju zaraženih na 100 tisuća ljudi. Neki kao da još uvijek nisu shvatili ozbiljnost situacije.

U bolnicima se traži krevet više. No, nemaju pune ruke posla samo liječnici već i policajci. Sve je više osoba koje krše izolaciju i zaraženi hodaju okolo.

Loše brojke dolaze i u ponedjeljak iz Varaždinske županije. Svaki drugi testirani pozitivan je na koronavirus.

No i uz loše brojke ima onih koji, umjesto da budu u kućama zbog činjenice da su COVID pozitivni, zaraženi hodaju po ulici. Zaražene osobe išle su na tehnički pregled vozila, u kafić pa čak i organizirale fešte u svojim domovima.

S koronom na tehnički pregled i u trgovinu

Voditelj Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske, ujedno i član županijskog stožera Danijel Leskovar bio je gost Dnevnika Nove TV. Kako je rekao, tijekom vikenda u kršenju mjera zatečeno je pet osoba.

"Jedna je kršila mjeru samoizolacije, četiri su osobe prekršile mjeru liječenja u kući. Za ovih četvero se zove sanitetsko vozilo koje takve osobe voze na adresu prebivališta koju te osobe navedu, predviđene za kućno liječenje", rekao je Leskovar.

Osobe s kojima su bile COVID pozitivne osobe se popisuju radi evidencije kontakata, navodi, i ljudi se šalju epidemiolozima kako bi im se otvorila samoizolacija.

"Od ovih četiri slučaja, jedan je bio u kupovini, u trgovačkom centru, druga osoba je zatečena u Stanici za tehnički pregled, treća osoba je krenula preko državne granice na rad u inozemstvo, a četvrta je u svojoj vikendici organizirala druženje", objasnio je Leskovar.

Kaže kako se radi o osobama s blagim simptomima. "Obično su to osobe s blažim simptomima, kažu da se osjećaju dobro i priuštili su si taj luksuz da ne sjede u kući", objasnio je Leskovar.

Predviđene kazne za one koji krše mjere

Za takve ljude predviđene su kazne. "Uz kršenje mjere samoizolacije, dostavljamo dopis Državnom inspektoratu u vidu obavijesti o počinjenom prekršaju, a inspektorat dalje poduzima mjere prekršajne obrade i to je u pravilu novčana kazna", objasnio je Leskovar.

"Što se tiče kršenja mjere liječenja kući, to nisu novčane kazne, podnose se kaznene prijave protiv tih osoba temeljem Kaznenog zakona, vezano uz širenje zarazne bolesti", dodao je Leskovar.

Takvima, inače, prijeti i do dvije godine zatvora.

Pročitajte i ovo Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo počelo u ponedjeljak Otkrivamo koliko je bilo pozitivnih na brzom testiranju u Zagrebu: "Očekivali smo visoku brojku. Ovo je bila metoda da rasteretimo sustav"

Pročitajte i ovo Miroslav Radman - 2 I O MJERAMA STOŽERA Miroslav Radman: "Globalna smrtnost ne raste, COVID-19 ubija one ljude koji bi i tako umrli u toj godini"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene