Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

Njemačke granice ostale otvorene uz stroža pravila: Jedna grupa putnika ne može ući u zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke su granice unatoč lockdownu ostale otvorene. No turisti ne mogu ući u Njemačku, turističke vize se ne izdaju, a hoteli ne smiju primati turiste. Putovanje po zemlji ograničeno je samo na ono što je neophodno.

Njemačka je podijelila zemlje na rizična, visoko incidencijska i područja s virusnim mutacijama. Područja s virusnim mutacijama su ona na kojima su raširene pojedine inačice korone, a pod područje visoke incidencije Nijemci podrazumijevaju zemlje u kojima je incidencija veća od 200 novih zaraza na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija PANDEMIJI NIJE KRAJ EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta Slika nije dostupna Od jeseni stupa na snagu Europska država odustaje od obveznog cijepljenja za sve punoljetne građane: Cijepit će starije od 50 godina

Za područja s visokom incidencijom i virusnim mutacijama vrijede stroža pravila pri povratku u Njemačku. Ulaz u zemlju dopušten je samo osobama s prebivalištem ili pravom boravka te tranzitnim putnicima. Negativan test potrebno je pokazati i prije polaska na put i prilikom ulaska u zemlju.

Kompanije provjeravaju rezultat testa

U avionskom prometu aviokompanije su dužne provjeriti rezultat testa prije polaska. Jednako tako, testove provjeravaju i za ulazak u vlakove, autobuse i trajekte. Na granicama se uz sustavne provode i slučajne provjere.

Putnici iz rizičnih područja moraju pokazati negativan test na koronu u roku od 48 sati od ulaska u zemlju. Svi putnici moraju izvršiti digitalnu registraciju ulaska u zemlju na www.einreiseanmeldung.de i proći desetodnevnu karantenu, bez obzira na negativan test.

Prihvaćaju se PCR, LAMP i TMA testovi, kao i brzi testovi na antigene. Testovi na antitijela se ne priznaju. Karantenu je moguće prekinuti najranije peti dan od ulaska u zemlju ponovljenim testiranjem.

Izuzeci od pravila

Svi ti propisi ne vrijede za putnike koji Njemačkom prolaze u tranzitu. No, oni moraju napustiti zemlju u što kraćem roku. Osobe s rizičnog područja koje borave manje od 24 sata u malograničnom prometu sa susjednim zemljama ne moraju u karantenu. Iznimke su i oni koji granicu prelaze zbog obavljanja posla, posjeta bližoj rodbini, liječnici i zdravstvene sestre.

Od 22. ožujka svi povratnici moraju se sami testirati prije ukrcaja na avion za Njemačku, bez obzira na to s kojeg područja dolaze i s kojom svrhom putuju, piše DW. Propisi nisu u svim saveznim državama jednaki, a također uvijek postoji mogućnost i kratkoročne promjene pa je najbolje provjeriti kakva je aktualna situacija prije polaska na put.

Popisi zemalja

Popis zemalja stalno se mijenja, izrađuju ga Institut Robert Koch i Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s ministarstvima zdravstva i unutarnjih poslova. Stoga je najbolje provjeriti na kojem se od popisa nalazi zemlja iz koje se putuje.

Ljudi iz trećih zemalja koje Institut Robert Koch klasificira kao rizično područje moraju biti u karanteni. Mora se uzeti u obzir u koju kategoriju spada država, jer postoje različita pravila karantene za područja s visokim rizikom, visokom učestalošću i virusnim mutacijama. Zajedničko svim rizičnim područjima je karantena od deset dana nakon ulaska.

Dobrovoljno testiranje pri povratku s područja mutacijskih virusa nije moguće. Uz to, postoji zabrana prijevoza ljudima koji dolaze s područja virusnih mutacija, s izuzetkom njemačkih državljana s prebivalištem ili pravom boravka u Njemačkoj i putnika u tranzitu.

Obvezna karantena od deset dana

Državljanima zemalja EU-a koje je Njemačka proglasila rizičnim područjem dopušten je ulazak u Njemačku, ali i tu se karantenska pravila primjenjuju na ulaze s rizičnih područja. To znači da moraju biti u obveznoj karanteni deset dana.

S obzirom na to da se takvi putnici ne kontroliraju na granici, odgovornost je putnika u poštivanju karantene. Takvi putnici moraju se prijaviti nadležnom uredu za zdravstvo odmah nakon ulaska u zemlju i navesti adresu prebivališta. Telefonski broj je: 116 117. Za one koji to ne učine propisane su visoke novčane kazne.

Ured za zdravstvo može tražiti predaju negativnog rezultata testa u roku od deset dana od ulaska ili ako ga putnik nema - da se testira. Troškove testiranja snose sami putnici. Više detalja je na www.116117.de. Važno je ostati u karanteni dok rezultati ispitivanja ne postanu dostupni.

Pozitivno testirani i karantena

Ako je test na koronavirus pozitivan, zdravstvene vlasti automatski se obavještavaju i desetodnevna karantena mora se poštovati, ako je dostupna, u vlastitom stanu putnika ili drugom odgovarajućem smještaju. Poštivanje karantenske obveze nadziru lokalne vlasti.

U nekim saveznim državama prekršaji se mogu kazniti novčanom kaznom do 10.000 eura. Ako nastanu dodatni troškovi, primjerice zbog hotelskog smještaja ili posjeta liječniku, njemačka država neće ih snositi. Također se preporučuje stranim državljanima da o svom boravku u karanteni obavijeste svoje veleposlanstvo u Njemačkoj.

Pojava simptoma u Njemačkoj

Potrebno je odmah obavijestiti nadležni ured za zdravstvo. Kod ozbiljnijih simptoma treba se obratiti liječniku ili telefonskoj liniji Corona (Tel. 116 117). Također, putnici mogu otići u bolnicu ili nazvati hitnu pomoć.

Promjena za vrijeme boravka u Njemačkoj

Ako se neko od trenutačno postojećih pravila promijeni i putnicima bude onemogućeno putovanje, potrebno je kontaktirati s veleposlanstvom u Njemačkoj što je prije moguće. U principu, trebalo bi biti moguće napustiti Njemačku i ponovo ući u svoju zemlju - pod uvjetom da putnik nije u karanteni ili aktivno zaražen.

Kao mjeru predostrožnosti potrebno je imati financijsku rezervu prije početka putovanja, ako se pojave dodatni troškovi. Jer ako je zgrada, grad ili regija u kojoj se putnici nalaze u Njemačkoj u karanteni, moraju ostati tamo dok im vlasti ne dopuste da ponovno napuste to područje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene