Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u tjednu zaraženo 1,4 mil. ljudi

Zapadna polutka pod stiskom pandemije: ''Ona ne da nije gotova, nego ubrzava''

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Pandemija COVID-19 u Sjevernoj i Južnoj Americi ubrzava i stoga su važne pravednija raspodjela cjepiva i preventivne mjere, rekla je u srijedu čelnica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO).

''Naša regija je i dalje pod stiskom ove pandemije. U nekoliko država Južne Amerike je pandemija u prva četiri mjeseca ove godine bila puno gora nego 2020.'', rekla je Carissa Etienne.

''To pokazuje da ćemo ovu pandemiju pobijediti samo kombinacijom brzog i pravednog pristupa cjepivima i učinkovitim preventivnim mjerama. Pandemija ne da nije gotova, ona ubrzava'', dodala je.

U prošlom tjednu u dvije Amerike je zaraženo više od 1,4 milijuna ljudi, a 36 tisuća ih je umrlo, što znači da je jedan od četiri smrtna slučaja povezanih s koronavirusom u svijetu bilo na zapadnoj polutki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putovanje tijekom pandemije Poznato do kada će se koristiti COVID putovnice, moći će ih primjenjivati i zrakoplovne tvrtke

Pročitajte i ovo Fosil kojeg je zaplijenila granična policija - 2 Fosili stari 15 milijuna godina Kako je pao krijumčar neprocjenjivog blaga: "Rekao je da su bezvrijedni i da ih skuplja iz hobija. No bio je nervozan". Čuvao ih je na nevjerojatnom mjestu

Pročitajte i ovo Dino Goleš Nešto mekša pravila HZJZ-ove preporuke za izbore: Trebalo bi biti vani, ali može i unutra, preporuka je sjediti, no u redu je i stajati

Etiene je naglasila broj novozaraženih u Kanadi, koji je po prvi put od početka pandemije prestigao SAD, ubrzanje pandemije na karipskom području i u Središnjoj Americi.

Navela je i primjer Kostarike koja je prošli tjedan imala povećanje broja zaraženih od 50 posto te druge visoke brojeve u Južnoj Americi.

Direktorica PAHO-a pozvala je države s većim zalihama cjepiva da razmotre doniranje američkim zemljama.

PAHO je regionalni ured za dvije Amerike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene