Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Pandemija COVID-19 u Sjevernoj i Južnoj Americi ubrzava i stoga su važne pravednija raspodjela cjepiva i preventivne mjere, rekla je u srijedu čelnica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO).


''Naša regija je i dalje pod stiskom ove pandemije. U nekoliko država Južne Amerike je pandemija u prva četiri mjeseca ove godine bila puno gora nego 2020.'', rekla je Carissa Etienne.

''To pokazuje da ćemo ovu pandemiju pobijediti samo kombinacijom brzog i pravednog pristupa cjepivima i učinkovitim preventivnim mjerama. Pandemija ne da nije gotova, ona ubrzava'', dodala je.

U prošlom tjednu u dvije Amerike je zaraženo više od 1,4 milijuna ljudi, a 36 tisuća ih je umrlo, što znači da je jedan od četiri smrtna slučaja povezanih s koronavirusom u svijetu bilo na zapadnoj polutki.

COVID putovnica, ilustracija Poznato do kada će se koristiti COVID putovnice, moći će ih primjenjivati i zrakoplovne tvrtke

Pronađeni fosili - 2 Kako je pao krijumčar neprocjenjivog blaga: "Rekao je da su bezvrijedni i da ih skuplja iz hobija. No bio je nervozan". Čuvao ih je na nevjerojatnom mjestu

Dino Goleš HZJZ-ove preporuke za izbore: Trebalo bi biti vani, ali može i unutra, preporuka je sjediti, no u redu je i stajati

Etiene je naglasila broj novozaraženih u Kanadi, koji je po prvi put od početka pandemije prestigao SAD, ubrzanje pandemije na karipskom području i u Središnjoj Americi.

Navela je i primjer Kostarike koja je prošli tjedan imala povećanje broja zaraženih od 50 posto te druge visoke brojeve u Južnoj Americi.

Direktorica PAHO-a pozvala je države s većim zalihama cjepiva da razmotre doniranje američkim zemljama.

PAHO je regionalni ured za dvije Amerike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).