COVID putovnica, ilustracija
COVID putovnica, ilustracija Foto: Getty Images

Digitalne zelene potvrde, tzv. COVID-putovnice koristit će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije koronavirusa, a moći će ih koristiti i zrakoplovne tvrtke za ukrcavanje putnika na let, izjavio je u utorak povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.


“Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba”, rekao je Didier Reynders u Odboru za građanske slobode Europskom parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju COVID-putovnice.

Reynders je članovima odbora predstavio prijedlog koji je Komisija objavila sredinom prošlog mjeseca. Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU tijekom pandemije koronavirusa.

Tzv. COVID-putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv COVID-a, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest. Reynders je rekao da bi se te potvrde mogle koristiti i za ukrcavanje u zrakoplov. Mnoge kompanije sada traže negativan test za ulazak u zrakoplov.

COVID putovnica, ilustracija Europa ih želi do ljeta: Ubrzan postupak odobrenja COVID putovnica

Hrvatska putovnica, ilustracija Početak turističke sezone odgođen, rasprave o COVID putovnicama sve glasnije: ''Digitalna zelena potvrda je korak naprijed''

 

Povjerenik je rekao kako je cilj da se te potvrde počnu koristiti prije kraja lipnja. Europski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na svojoj plenarnoj sjednici od 7. do 10. lipnja.