Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nešto mekša pravila

HZJZ-ove preporuke za izbore: Trebalo bi biti vani, ali može i unutra, preporuka je sjediti, no u redu je i stajati

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za sprječavanje zaraze na izbornim skupovima. Dino Goleš je za Dnevnik Nove TV provjerio kako bi trebale izgledati mjere u kampanji i u izbornoj noći.

Za vrijeme izbora bit će puno posla za organizatore. Na pune tri stranice mjera vidi se svo licemjerje hrvatske politike koju sad podupire i Zavod za javno zdravstvo. Dok smo se još za Uskrs smjeli družiti sa svega deset osoba iz dva različita kućanstva, kad su izbori u pitanju, pravila su mekša pa će skupovi biti dozvoljeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osjeća se moralnim pobjednikom Ferić se ne miri s porazom, najavio žalbu Ustavnom sudu: ''Pokazalo je da su izbori za župana u Istri kontaminirani'' Slika nije dostupna Nema dovoljno zastupnika manjina Neki će na jesen još jednom birati: Ovog je puta dopunskih izbora u puno više lokalnih jedinica nego prije pet godina

Dok vi gledate kako je to bilo lani, evo kako mora biti sada: najosnovnija preporuka je skupove održavati na otvorenom, i to s distancom i maskama. Ali, nije problem skup imati i u zatvorenom.

Na ulazu će se mjeriti temperatura, nosit će se maske, diljem prostora moraju biti postavljeni dezinficijensi i obavijesti o fizičkoj distanci od dva metra. Ona neće vrijediti za osobe iz istog kućanstva. Dakle ne iste stranke ili ustanove, već kućanstva.

Preporuča se i korištenje isključivo sjedećih mjesta, također dva metra udaljenih od ostalih. No ako stolica nema, čini se, ne treba biti toliko isključiv jer može se i stajati, ali također na dva metra razmaka u svim smjerovima. Hrana i piće se neće smjeti posluživati. Dakle ništa od pršuta na slavljima.

Treba čistiti često, ali i dva puta je dovoljno

Zasad se čini da nitko neće zapravo provjeravati pridržavanje epidemioloških mjera. To se u preporukama ne navodi, odgovornost je na organizatorima. A ima tu još zanimljivosti na koje će morati paziti. Kašlje se u lakat ili maramicu, nikako u ruku. Nema bliskih kontakata, pa se tako pobjednicima neće moći stisnuti ruka.

Promotivni materijali mogu se dijeliti, ali održavajući pritom "što je veću moguću udaljenost", što god to u praksi značilo. Prema veličini prostora odredit će se i koliko ljudi smije ući, a eventualna ograničenja ovisiti će i o županijskim mjerama koje tad budu na snazi.

U konačnici organizator će stalno morati čistiti prostor. Osobito "često dodirivane površine" i to "prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno". Znači često, a može i dva puta dnevno.

U svakom slučaju pravila vrijede i za vladajuće i za oporbu koja je do sad bila glasna kako mjere nisu iste primjerice na sprovodima i misama za građane i članove stožera, pa će biti zanimljivo pratiti i njihovo ponašanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene