Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepljenje u Hrvatskoj

Nuspojave na cjepivo uglavnom blage, no istražuju se neki smrtni slučajevi: "Imamo četiri prijave, zatražena je dokumentacija"

Aktualno Galerija Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 1 Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 2 Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 3 Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 4 Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 5 Galerija 1/9 >>
Serija cjepiva AstraZenece, koju je Austrija privremeno obustavila dok se istražuje smrtni slučaj nakon primitka cjepiva - nije ni došla u Hrvatsku.

Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je koliko je nuspojava do sada prijavljeno i koje su najčešće. Na dubrovačkom punktu za cijepljenje nije bilo ni čekanja, ali ni problema.

Pročitajte i ovo Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Na presici Stožera Capak o cijepivu AstraZeneca: "Konzumacija putra ili pohane svinjetine, to je sve puno veći rizik od cijepljenja" Ministar zdravstva Vili Beroš Na društvenim mrežama Beroš zahvalio zagrebačkim obiteljskim liječnicima: "Ostvarili su 98 posto odaziva prijavljenih i osigurali cjepivo"

"Kojegod bilo da bilo. Ja sam se cijepio pa što bude, bude", kazao je Mirko Kunić iz Dubrovnika. "Rekli su da tu sjednem, malo pričekam da mi ne bi bilo loše i tako eto", dodao je Kunić.

To sjedenje traje petnaestak minuta - u kojima se osoba promatra nakon primitka cjepiva.

"Jutros smo procijepili 270 ljudi, nikakvih nuspojava. Sutradan se može javiti, dan, dva iza cijepljenja povišena temperatura, povraćanje, to je kratkotrajno i traje dan, dva", kazao je specijalist obiteljske medicine Mithad Ćerimagić.

U Hrvatskoj najviše kratkotrajnih nuspojava

U Hrvatskoj je do sada bilo najviše takvih kratkotrajnih nuspojava. Od 1258 prijava sumnji na nuspojave - njih 90 posto bilo je blago - povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja i bol u mišićima.

Od ozbiljnijih su zabilježeni osip, svrbež i koprivnjača koji su se povukli nakon primjene lijeke, ali rjeđe i pareza lica, također najčešće prolazno stanje.

"Nismo uočili nekakva odstupanja među pojedinim vrstama cjepiva, a nuspojava se može kod građana javiti ili nakon prve ili nakon druge doze cjepiva, može i kod obje biti simptoma, a može biti i da se ne pojavi nikakva nuspojava", rekla je glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

Temperatura ne pokazuje da tijelo bolje reagira

Jer temperatura nije pokazatelj da tijelo bolje reagira na cjepivo.

"Ako se netko jako loše osjećao poslije cijepljenja, ne znači da će imati viši ili niži titar, to su druge vrste imunoreakcija koje dovode do takvih hiper reaktivnosti", objasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Zbog sumnji na nuspojave, Austrija je obustavila primjenu jedne serije AstraZenecina cjepiva dok traje istraga smrti jedne žene nakon cijepljenja i razvijanja embolije pluća kod druge osobe. U Hrvatsku ta serija nije ni došla.

No, istraživali su se neki smrtni slučajevi nakon primitka cjepiva.

"Dobili smo prijavu za pet slučajeva koji su bili vremenski povezani, ali uzročno-posljedična povezanost nije utvrđena, dodatno imamo još četiri prijave, za njih je zatražena dokumentacija kako bi se mogla provesti ocjena", rekla je Ivana Šipić Gavrilović.

Pa tako za sada ni na hrvatskoj, europskoj ili svjetskoj razini, tvrde stručnjaci, nije zabilježen ni jedan smrtni ishod uzročno-posljedično povezan s cijepljenjem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene