Njemačka vlada u srijedu je ukinula klasifikaciju visokorizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg.

Galerija


Zbog velikog broja zaraza koronavirusom njemačka je vlada klasificirala pojedine regije u 11 europskih zemalja, uključujući cijelu Belgiju, Island, Wales i Sjevernu Irsku, kao područja s visokim rizikom.

Vezani članci Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda'' Sjednica Vlade - 5 Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja"

Njemačko tijelo za kontrolu bolesti Institut Robert Koch (RKI) prvi je put u pandemiji uključilo i Veliku Britaniju u svoja zdravstvena upozorenja.

Osim toga, prvi su put rizičnim zonama proglašena i područja u baltičkim zemljama Litvi i Estoniji. Također su dodane regije u Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Klasifikacija rizičnog područja i naknadno upozorenje o putovanju izdaje se ako broj zaraženih prijeđe 50 slučajeva na 100.000 stanovnika unutar sedam dana.

Novim odlukama berlinske savezne vlade, 17 od 27 zemalja EU-a sada se barem djelomično smatra visokorizičnim područjima. Poljska je jedina od devet susjednih zemalja Njemačke koja se još nije našla na popisu rizičnih zemalja. No i tamo se povećava broj zaraženih.

Među devet zemalja EU-a koje nisu visokorizične popularne su turističke lokacije poput Italije, Grčke, Malte i Cipra.