Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju li cijepljeni u samoizolaciju?

Epidemiolog Kaić tvrdi kako cijepljeni ipak trebaju u samoizolaciju ako su izloženi oboljeloj osobi, Capak se ne slaže: "Čisto sumnjam da je to rekao, razgovarat ću s njim"

Aktualno Galerija Vladimir Mozetić Vladimir Mozetić Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr Bernard Kaić Bernard Kaić Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo, ilustracija Galerija 1/4 >>
Životne navike cijepljenih osoba, kako se za sada čini, neće se puno mijenjati. Novo-normalna pravila ostaju na snazi, pa će cijepljeni, za razliku od preboljelih, morati u samoizolaciju. Barem tako tvrdi epidemiolog Kaić, dok nam je docent Capak dao nešto drugačiji odgovor.

Nošenje maski, držanje distanci te odlazak u samoizolaciju - ni za cijepljene osobe za sada još nema povratka na staro normalno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanja koja zbunjuju građane Što ako sam kontakt osobe pozitivne na kućnom testu? ''Liječnik ne može odrediti samoizolaciju, ali...'' Bernard Kaić Otkriveno kakvi su simptomi Prva dva slučaja omikrona otkrivena u Hrvatskoj: ''Ne možemo još potvrditi izvor zaraze''. Otkriveno i kada počinje cijepljenje djece

"Možda će se u skoro vrijeme to promijeniti, ali za sada nema ni jedne preporuke koja bi oslobađala karantene cijepljenu osobu koja je izložena direktno oboljelom", rekao je Bernard Kaić, Služba za epidemiologiju, HZJZ.

Iznenadilo je to šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a takva odluka stoji i na službenim stranicama Zavoda.

"Čisto sumnjam da je to dr. Kaić rekao, da ljudi koji su cijepljeni ako su bili u kontaktu trebaju ići u samoizolaciju. Razgovarat ću s njim i provjeriti je li to utemeljeno ili nije", govori Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

U samoizolaciju zato ne moraju preboljele osobe ukoliko unutar tri mjeseca od pozitivnog testa budu u kontaktu sa zaraženom osobom. Iako se vjeruje da i oni mogu prenositi virus, baš kao i cijepljene osobe.

"Ne treba raditi privilegiju, odvajati cijepljene od necijepljenih, to nema smisla", kaže Baranjac Željko.

Do takve diskriminacije moglo bi doći uvođenjem COVID putovnica, smatra epidemiolog Kaić. Pogotovo u situaciji kada cjepiva nema dovoljno za sve.

"Zamislite da netko organizira koncert u Austriji i da mogu ići samo koji su cijepljeni, samo bi umirovljenici i doktori išli na koncert", rekao je Kaić.

Zato se na službenim stranicama Europske unije spominje potvrda o cijepljenju. Koja bi cijepljene osobe izuzela testiranja i karantene po dolasku u drugu zemlju.

"To je možda naziv putovnice koji svi gledaju kao onu putovnicu koju inače znamo koristiti, ali bitnije je da će informacijski sustav olakšati prelaz preko granice i kontrolu epidemije u budućem razdoblju pomoću prikazivanja je li osoba cijepljena, a ne je li osoba preboljela", kaže Vladimir Mozetić, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Primorsko-goranske županije.

To je ono što svi priželjkuju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene