Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni stožer

Najmlađa preminula osoba bez komorbiditeta: ''1. veljače neće biti spektakularnog popuštanja mjera''

U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze. Preminulo je 27 osoba.

U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3481. Među njima su 1603 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 151 pacijent. Preminulo je 27 osoba.

Najmlađa osoba među preminulima imala je 43 godine i nije imala nikakvih ranijih  komorbiditeta.

U samoizolaciji su trenutačno 15.622 osobe.

Do danas je ukupno testirana 1.134.221 osoba, od toga 7068 u posljednja 24 sata.

Trenutačno najvišu stopu incidencije ima Sisačko-moslavačka županija sa 417,9, najnižu Istarska županija sa 126,9.

Hrvatska je prema 14-dnevnoj incidenciji na 7. mjestu u EU, a na 20 mjestu po smrtnosti sa stopom od 1.134 na milijun stanovnika.

Do jučer u 19 sati su cijepljene 54.304 osobe, od čega je 25.517 njih u zdravstvu. Zabilježeno je 167 prijava nuspojava, među kojima se šest odnosi na Modernino cjepivo.

"Najčešće se radi o lokalnim reakcijama, temperaturi, mučnini. Od petka smo zaprimili i pojavu crvenila, žarenja, nekoliko ozbiljnih nuspojava koje su sve završile dobro", rekao je.

''Smanjenje osobnih kontakata na najmanju moguću mjeru jedina ja garancija suzbijanja širenja virusa, a vjerujemo da će i cijepljenje u svakom slučaju pridonijeti borbi protiv epidemije'', istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je Hrvatska u pozitivnim epidemiološkim trendovima, a hospitalizirana su 1603 bolesnika. "To je 110 manje nego jučer, to je veliki pad. No imamo dva bolesnika na respiratoru više od jučer, to poziva na oprez."

Alemka Markotić još je jednom upozorila na oprez zbog britanskog soja virusa, koji se već može sekvencirati u Klinici za infektivne bolesti.

''Potrebna je i dalje velika ozbiljnost i mjere zaštite, maske, distanca i sve što ponavljamo sve ovo vrijeme. Za ovaj je virus to još važnije. Čini se da cjepiva djeluju na taj novi soj'', objasnila je Markotić. "Nije upitno da će se naći i u Hrvatskoj", rekla je.

I Markotić i Krunoslav Capak istaknuli su kako nema potrebe kontrolirati serološku razinu nakon cjepiva, prva zaštita javlja se nakon druge doze, otprilike oko pet tjedana nakon prve doze. Neke će se istraživanja raditi u zdravstvene svrhe, uglavnom na zdravstvenim djelatnicima.

''Sljedećih desetak dana pratit ćemo cijelu situaciju i pratiti učinke dosadašnjih mjera, vjerujem da sljedećih desetak dana nema popuštanja mjera'', napomenuo je Davor Božinović.

Zbrinjavanje infektivnog otpada

Što se tiče zbrinjavanja infektivnog otpada iz bolnica, ministar kaže kako je održano nekoliko međuresornih sastanaka te da su na tragu rješenja. Kazao je i kako je KB Dubrava dodatno ugovorila s tvrtkom koja se tim poslom bavi zbrinjavanje dodatnih količina otpada te su nabavili kontejner za prešanje koji smanjuje volumen otpada.

"Razgovarali smo i o dugoročnim rješenjima koja bi implicirala promjene zakona i sagledavanje činjenice da u Hrvatskoj nemamo spalionicu opasnog otpada", poručio je.

Beroševa pomoćnica Vera Katalinić Janković rekla je kako je zakonom omogućeno da zdravstvene ustanove zbrinjavaju otpad u svom krugu do izlaza iz ustanova, a u pripremi je dokumentacija i projekti za europska sredstva koja će omogućiti ustanovama da otpad u potpunosti zbrinjavaju u svom krugu.

Popuštanje mjera?

“Što se tiče popuštanja mjera, mi sljedećih desetak dana, koliko nas dijeli od donošenja nove odluke, procjenjujemo sve mjere, do tada je situacija ovakva kakva jest. Što se tiče konkretnih pitanja, odgovor će idućih desetak dana biti na tragu toga da promišljamo o svemu i pratimo učinke mjera koje su donesene i koje su i dalje na snazi”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Mi smo, kao što vam je poznato, od prvog dana imali vlastiti pristup epidemiji koji nas je uglavnom držao u skupini zemalja koje se dobro nose s epidemijom. Naravno, naša je situacija specifična zbog zemljopisnog položaja, turizma i brojne dijaspore. Zato uz stanje u Hrvatskoj uvijek posebno pratimo i situaciju izvan Hrvatske.

Hrvatska nije otok, nijedna država ne može biti otok i tako se ponašati. Mi možemo u jednoj mjeri utjecati na stanje s epidemijom u nas, ali trajno rješenje ove svjetske krize je u postupanju zajednice zemalja, poput EU-a, ali i u promjeni pandemijske klime u cijelom svijetu.

Mjere koje ćemo donositi, pogotovo za 10-ak dana, bit će proizvod brojnih razgovora, ali osnovno je stanje epidemiološke situacije kod nas. Nikad nismo išli po automatizmu ili copy-pasteu drugih. Svaka država ima neku svoju specifičnost, ali glavne trendove uglavnom uvažavamo. Vidjeli ste da je Europska komisija izašla s dokumentom koji se odnosi na vrijeme koje je pred nama, a koje je vrlo izazovno. Situacija je trenutačno dobra, ali ne možemo reći da je sve iza nas, nalazimo se u delikatnom razdoblju. U prvom ćemo redu učiniti sve da sačuvamo zdravlje i živote, ali vidjet ćemo i ako ima realnog prostora za neke manje korekcije, da se one i naprave. Sigurno mogu potvrditi to da 1. veljače neće biti datum kada će se događati nešto spektakularno po pitanju popuštanja mjera”, rekao je Božinović.

Oprez zbog britanskog soja virusa

U Hrvatskoj se nastavlja pozitivan trend s epidemijom, iako još nije potpuno zadovoljavajući. U Europi smo sada sedmi po redu po incidenciji, kazao je Krunoslav Capak u ponedjeljak, dok je stopa smrtnosti i dalje visoka.

Mjere se za sada neće mijenjati, posebice zbog novog tzv. britanskog soja virusa. Zbog potencijalnog širenja te vrste virusa treba biti oprezan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 902 nova slučaja, 27 preminulih Dobre vijesti iz županije koja je bila najgora u Europi: Zatvorili jedan respiratorni centar, incidencija i dalje u padu

Podsjetimo, Alemka Markotić navela je u ponedjeljak kako je u bolničkom sustavu manji pritisak, ali i dalje trebamo biti oprezni. "To ne znači da smijemo ignorirati situaciju koja je u Europi. Zbog mutiranog virusa u nekim se zemljama dogodio velik porast u kratko vrijeme. Mutirani virus već je u Mađarskoj, vjerojatno ga ima i u drugim zemljama u okruženju. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe, da ćemo ga brzo zaustaviti."

U utorak je objavljeno da je u Sloveniji u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene