Obavijesti Video Pretražite Navigacija
902 nova slučaja, 27 preminulih

Dobre vijesti iz županije koja je bila najgora u Europi: Zatvorili jedan respiratorni centar, incidencija i dalje u padu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu su zabilježena 902 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 3481. Među njima je 1603 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga njih 151 na respiratoru.

* U srijedu 902 nova slučaja zaraze

* Hospitalizirane 1603 osobe

* Na respiratoru 151 pacijent

U nastavku pratite događaje iz minute u minutu:

15:37 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije u srijedu su zabilježena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 146 osoba.

Tako je od 53 zaražena njih 16 u Velikoj Gorici, šest u Samoboru, po četiri u u Zaprešiću, Jastrebarskom, Vrbovcu, Ivanić-Gradu, po tri u Brdovcu i Križu, po dva u Dugom Selu i Kloštar Ivaniću te po jedan u Bistroj, Dubravi, Rakovcu, Gradecu i Farkaševcu.

U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi "Gornja Bistra" utvrđena je pozitivnost kod troje štićenika te kod jednog djelatnika bolnice, a epidemiološka obrada je u tijeku. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije od početka pandemije do srijede je evidentirano 18459 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 17775 osoba, a 62 osobe su umrle. Trenutno su aktivna 622 slučaja.

15:33 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih je pet utvrđeno brzim antigenskim testom, a oporavilo se 29 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je devet osoba iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, po dvije iz Konavala, Metkovića, Ploča i Vele Luke te po jedna iz Dubrovačkog Primorja i Kule Norinske. Ukupno je zaraženo deset osoba muškog spola i dvanaest osoba ženskog spola, a za njih šesnaest je utvrđena epidemiološka veza.

Oporavilo se 29 osoba, od kojih 13 iz Dubrovnika, četiri iz Korčule, po tri iz Metkovića i Vele Luke, dvije iz Konavala te po jedna iz Blata, Dubrovačkog Primorja i Mljeta, kao i jedna koja nema prebivalište u županiji. Od jučer su obrađena 172 uzorka, a od početka pandemije ukupno 36700.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se 23 osobe. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 600 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, oba na graničnim na prijelazima, što je ukupno 219 od početka pandemije.

15:31 Novih 37 osoba zaraženih COVID-19 i jednog umrlog pacijenta bilježi u zadnja 24 sata Karlovačka županija, u kojoj je od početka pandemije zaraženo 7660 osoba, priopćio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

U bolnicama Karlovačke županije su 53 na koronavirus pozitivna pacijenta - u Karlovcu 38, Ogulinu 13 i Dugoj Resi dva. Na respiratoru su tri pacijenta.

Među novozaraženima 11 ih je iz Karlovca, Plaški ima sedam, Ogulin šest, Duga Resa tri, Ozalj, Barilović i Generalski Stol po dva te Slunj, Josipdol, Rakovica i Vojnić po jednog zaraženog. U samoizolaciji je 276 osoba, a prijavljeno je jedno kršenje te mjere.

15:15 Prema podacima NZJZ-a Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata pristiglo je 39 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (14), grad Nova Gradiška (7), općina Staro Petrovo Selo (5), općina Garčin (3), općine Bukovlje, Donji Andrijevci i Sibinj (po 2) te općine Klakar, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.684, dok je broj aktivnih slučajeva 178.

Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 148, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 323.

 

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba (M – 1948.) u slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević". Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 122. Hospitalizirano je ukupno 59 osoba (14 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 50 osoba, a u novogradiškoj bolnici 9 osoba. Osam hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 713 osoba (9 osoba manje nego prethodni dan).

 

13:06 Na konferenciji za medije Stožera Međimurske županije župan Matija Posavec istaknuo je kako je incidencija i dalje u padu.

"Sedmodnevna incidencija iznosi 219, a četrnaestodnevna 504, što znači da je incidencija gotovo 6 puta manja u odnosu na brojke s početkom prosinca. Zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji zdravstvenih ustanova smanjuje se pritisak na zdravstveni sustav, slijedom čega je prestala potreba za tercijarnim respiratornim centrom, no zadržat će se bolnički centar za palijativnu skrb", rekao je Posavec.

U Međimursku županiju u prvoj fazi cijepljenja stigle su 1674 doze cjepiva, a cijepljeno je 1668 osoba. Iskorišteno je 98,6 posto zaprimljenog cjepiva, čime je Međimurska županija u samom vrhu po iskorištenosti.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. med. Branko Vrčić pozvao je građane koji se žele cijepiti, posebice starije od 65 godina i kronične bolesnike, da se jave pozivnom centru DZ-a Čakovec za cijepljenje na broj 040/372-350 od 7:30 do 15:30 sati. Nakon što se prikupi informacija o broju zainteresiranih, organizirat će se cijepljenje na punktovima, a cijepljenje će se po potrebi obavljati u ambulantama Doma zdravlja diljem Međimurja, a za osobe koje neće biti u mogućnosti doći na mjesto cijepljenja, mobilni timovi će izlaziti na teren. Građani će o točnom datumu, vremenu i lokaciji biti obaviješteni telefonskim putem, rečeno je na konferenciji. 

13:03 Broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 u Međimurskoj županiji kontinuirano se smanjuje te je trenutno 299 aktivnih slučajeva. Od 189 obrađenih uzoraka u mikrobiološkom laboratoriju ZJZ-a Međimurske županije, u protekla 24 sata pozitivno je 36 osoba, odnosno 19,05 posto testiranih PCR metodom, a oporavile su se 33 osobe.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.244 uzoraka, što znači da je testirano više od 40% stanovništva Međimurja.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 3 pozitivna slučaja. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 64 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 12 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalazi se jedan COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

12:22 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 206 novih slučajeva.

Broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je 124, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika posljednjih 14 dana je 315.
Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 294 uzorka, od kojih su 172 zaprimljena preko COVID ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 21 posto, a u svim testiranim uzorcima 14 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 108 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 25 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 9 u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih 7 na respiratoru, 44 su u Klenovniku, od toga 2 na respiratoru, i 30 u Novom Marofu.

Na kućnom liječenju nalazi se 75 zaraženih, a aktivna su 183 slučaja.
Tijekom 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno je dosad evidentirano 335 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirane su 14.462 osobe pozitivne na COVID-19.

12:18 Ukupan broj novooboljelih u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, iznosi 178.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 856 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 148 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 145 novooboljelih osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 78 osoba.

Od 145 obrađenih pozitivnih osoba: 25 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 53 su kontakti COVID pozitivnih osoba. 46 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 11 osoba obrada je još u tijeku. Kod jedne je osobe moguće izlaganje u zdravstvenoj ustanovi, a četiri su obrađene kod liječnika obiteljske medicine/HZJZ-a. Za jednog zaraženog moguće je izlaganje na radnom mjestu, a četvero ljudi doputovalo je iz Njemačke, Nizozemske, Srbije i BiH.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 31 korisnika i tri djelatnika.

Zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod jedne učiteljice izrečena je mjera samoizolacije za 14 učenika osnovne škole.

11:52 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 25 novopozitivnih na koronavirus. Radi se o ljudima s područja sljedećih gradova i općina: pet osoba iz Krapine, četiri iz Pregrade, po dvije iz Donje Stubice, Zaboka, Bedekovčine, Marije Bistrice te po jednoj iz Klanjca, Oroslavja, Desinića, Konjščine, Lobora i Zlatar Bistrice.

Oporavilo se devet osoba te je trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze stanovnika s područja Krapinsko-zagorske županije 171. U samoizolaciji se nalaze 774 osobe. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 17 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 63 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, od kojih je njih sedam na respiratoru. Preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

11:46 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 777 obrađenih testova danas su 142 novozaražene osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju, i to iz Splita 49, iz Kaštela 20, iz Sinja 12, iz Makarske 10, po sedam ih je iz Omiša i Trogira, pet iz Trilja, po četiri iz Solina i Jelse, po tri iz Dicma i Otoka, po dvije iz Imotskog, Dugog Rata i Marine te po jedna iz Supetra, Vrgorca, Baške Vode, Brela, Dugopolja, Hrvaca, Lećevice, Muća, Okruga, Segeta, Sućurja i Šestanovca. 

Podsjetimo, županija je jučer na 610 testiranih imala 47 pozitivnih na koronavirus. 

Od ukupnog broja novooboljelih 93 osobe kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1770 ljudi nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 104 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, a deset je pacijenata na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminulo je šest osoba; pet muškaraca u dobi od 86, 89, 88, 59, 81 i jedna žena u dobi od 85 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

11:44 Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić govorila je i o novom zaraznijem soju koronavirusa koji je potvrđen u susjednoj Sloveniji i Mađarskoj. Pozvala je na oprez i ponovila kako su nošenje maske, distanca i dezinfekcija i dalje potrebni, ali i otkrila djeluju li cjepiva na tzv. britanski soj. > Opširnije

11:01 Prema podacima koje je objavio Nacionalni stožer, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3481. Među njima su 1603 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 151 pacijent. Preminulo je 27 osoba.

10:34 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata osmero je novozaraženih COVID-om, jedna je osoba izliječena te je jedna preminula.

Pet zaraženih osoba je s područja Gospića te po jedna iz Brinja, Lovinca i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

U OB-u Gospić preminulo je muškarac (80 godina) s područja Gospića. Na liječenju na COVID odjelu OB Gospić trenutačno se nalazi 14 bolesnika. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je 2775 oboljelih, od čega je 55 aktivnih slučaja, 98 ljudi je preminulo te su ukupno izliječene 2622 osobe.

U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 73 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivne su 172 mjere samoizolacije.

10:30 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 31 osoba novozaražena je COVID infekcijom.

Trenutačno su 133 aktivna slučaja oboljenja od COVID infekcije.
U šibenskoj bolnici trenutačno se liječi 12 pacijenata, dok ih je 14 u kninskoj bolnici. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 473 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 115 uzoraka za testiranje na virus SARS-CoV-2.

9:22 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na virus SARS-CoV-2 na području županije potvrđeno 39 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutačno su aktivna 142 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 18 osoba, a na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 29 bolesnika. Od početka pojave virusa SARS-CoV-2 na području županije bolest COVID-19 potvrđena je kod 5655 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 126 uzoraka sa sumnjom na virus SARS-CoV-2, a od početka pojave koronavirusa na području županije ukupno je testirano 18.219 osoba.

9:21 Na području Zadarske županije 32 su novozaražene osobe koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima sljedećih gradova i općina: Zadar (7), Sv. Filip i Jakov (5), Preko (4), Sukošan (3), Pakoštane, Pašman i Posedarje (po 2), Biograd, Pag, Galovac, Poličnik, Ražanac, Starigrad i Škabrnja (po 1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 252 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1079 stanovnika, a od bolesti se oporavilo još 28 osoba.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 28 bolesnika od kojih su četiri na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je sedam pacijenata oboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

9:19 U Sisačko-moslavačkoj županiji danas su 64 novozaražene osobe.

Riječ je o 43 osobe iz Siska, 11 iz Petrinje, četiri iz Kutine te po jednoj iz Popovače, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Sunje i Martinske Vesi.

9:15 Danas su u Primorsko-goranskoj županiji 53 novozaražene i 76 ozdravljenih osoba.

Broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 je 653. Ukupno su tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađena 544 uzorka. Udio pozitivnih unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 9,7 posto. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, broj hospitaliziranih pacijenata u odnosu na jučer smanjen je za 11 jer se na bolničkom liječenju nalazi 61 osoba. Na respiratoru su četiri pacijenta. Nažalost, nakon četiri uzastopna dana bez smrtnih ishoda u KBC-u su umrle dvije osobe od bolesti COVID-19.

Ukupno je do danas u Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno 4777 ljudi - 2826 zdravstvenih djelatnika, 1434 korisnika i djelatnika socijalnih ustanova te 517 kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina. Od ukupnog broja procijepljenih drugom su dozom procijepljene 392 osobe, i to od početka ovog tjedna, od kada se po kalendaru cijepljenja započelo cijepiti drugom dozom.

9:12 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 330 uzoraka brisova na COVID-19. Potvrđeno je devetero novozaraženih s područja županije.

Za četiri oboljela radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod tri osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Zagreb (1), Njemačka (2). U epidemiološkoj obradi nalaze se dvije osobe. Izliječeno je 18 ljudi. Trenutačno je 148 aktivnih COVID-19 pozitivnih. U mjerama samoizolacije nalaze se 883 osobe.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 45 osobe, od toga je 8 osoba u respiracijskom centru. Na području Istre prvom dozom cijepljeno je više od 1 posto ukupnog stanovništva.

9:08 U KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus su testirana 262 uzorka, od kojih su 23 bila pozitivna (8,8 posto).

Novopozitivni imaju prebivalište na području Osijeka (8), Belog Manastira, Darde, Đakova, Podgorača i Popovca (po 2), a po jedna osoba je s područja Antunovca, Bizovca, Čepina, Erduta i Semeljaca. Na bolničkom liječenju nalaze se 102 osobe oboljele od COVID-19, i to 78 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 14 njih na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 24 pacijenta s tim oboljenjem. U protekla 24 sata preminule su dvije COVID pozitivne osobe, obje u dobi od 73 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutačno nalaze 752 osobe.

Policijski službenici provjerili su 33 osobe u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju u Belom Manastiru utvrdili su kršenje te mjere, dok su sve ostale osobe zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 141 nadzor ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 54 nadzora provođenja epidemioloških mjera (17 u prodavaonicama i trgovinama, 8 u ugostiteljskim objektima, po 5 u trgovačkim centrima i pekarnicama, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su jednu nepravilnost te izdali nalog za njezino otklanjanje.

8:52 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata su 24 nove pozitivne osobe na COVID-19, od čega je 21 pozitivna na PCR testiranju, a tri na brzom antigenskom testu (10 osoba iz Vinkovaca, tri iz Vukovara, po dvije iz Ivankova i Rokovaca te po jedna iz Babine Grede, Iloka, Novih Jankovaca, Otoka, Privlake, Tovarnika i Županje). Nema preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 8172, od kojih su 7842 osobe izliječene, a ukupno ih je 175 preminulo. Trenutačno je u županiji 50 osoba hospitalizirano zbog COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 238 ljudi, te je ukupno do sada testiranih na području županije 37.807. U samoizolaciji na području županije je 488 ljudi.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 19 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara i 1 drugi zdravstveni radnik).

8:50 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Četiri novozaražene osobe su iz Bjelovara, dvije su iz Daruvara, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u općinama Sirač, Veliki Grđevac, Hercegovac i Dežanovac.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutačno je na liječenju 36 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih pet na respiratoru, a osam pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je u županiji 571 osoba.

7:42 U Požeško-slavonskoj županiji zaraženo je još sedam osoba. Trenutačno je aktivno 125 slučajeva zaraze koronavirusom, 91 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 34 su hospitalizirane. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dr. Željka Karin Šefica splitskog zavoda za javno zdravstvo: "Prva doza cjepiva možda mi je i pomogla da prebolim COVID bez jačih simptoma"

Pročitajte i ovo Dožupan Nikola Blažević s društvom Vlasnica je na putu Gdje je na kraju večerao dožupan? ''Gospođo, hotel ne radi. Ne znamo što je s tom fotografijom, sumnjamo da je montirana''

Poznati protivnik cijepljenja, dr. Srećko Sladoljev na Facebooku je napisao objavu u kojoj se sugerira da je zagrebački ginekolog Mario Kerner preminuo zbog posljedica cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv COVID-19. Doktor Kerner nije cijepljen, što je također na društvenim mrežama potvrdila i tehičarka Maja Pipić iz zagrebačke Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh. >Opširnije

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene