Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.


Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu potvrdio je za agenciju STA da je u uzorku brisa od osobe koja je stigla iz Engleske pronađen novi koronavirus, vrlo sličan novom engleskom soju. Kao što su objasnili, dijelovi uzorka koje su do sada uspjeli analizirati savršeno se podudaraju s engleskim sojem, ali nisu uspjeli dobiti cijelu sekvencu genoma, zato to za sada ne mogu u cijelosti potvrditi.

Slika nije dostupna Primila i drugu dozu: Prabaka Branka prva se cijepila u Hrvatskoj i jedva dočekala docjepljivanje

No, kako navode, oblik novog soja virusa na koji antitijela moraju djelovati ostao je isti, unatoč mutacijama. O tome svjedoče i slučajevi iz Engleske u kojima nisu primijećene ponovne infekcije novim sojem kod ljudi koji su već zaraženi starim virusom.

Protutijela pokrenuta prvom infekcijom također štite od novog soja, što znači da je cjepivo djelotvorno i protiv novog soja, objavio je laboratorij.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju