Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od sutra na snazi strože mjere

U Hrvatskoj 4396 novozaraženih, preminule 64 osobe. ''Sigurno je da će se postojeći režim mjera, koje su na snazi do 21. prosinca, produžiti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekla 24 sata zabilježeno je 4396 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Preminule su 64 osobe.

Među zaraženima su 2802 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 304. U protekla 24 sata oporavilo se 4177 osoba, a testirano je njih 11.687. 

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Ako ne bude dobro, mjere će opet mijenjati Božinović: ''Ne možemo biti zadovoljni. Donijet ćemo nove mjere od 1. 4.'' Capak poslao poruku Hrvatima koji se odlaze cijepiti u Srbiju Vera Katalinić Janković Preminulo je 12 osoba Dramatičan porast broja zaraženih, imamo gotovo 1500 novih slučajeva. Preminula djevojčica od 12 godina: "Imala je višestruke komorbiditete"

''Brojke su i dalje visoke, i dalje je na prvom mjestu Varaždinska županija u kojoj je 14-dnevna incidencija znatno viša od one na razini Hrvatske koja iznosi 1183. Odmah slijede standardno Međimurska i Krapinsko-zagorska županija'', rekao je Krunoslav Capak.

Na pitanje Sanje Vištice, reporterke Dnevnika Nove TV, hoće li Stožer dati neke preporuke za putovanja tijekom blagdana, Davor Božinović potvrdio je da su u pripremama nove odluke o tome te da ih uskoro možemo očekivati 

''Već sada možemo reći da znamo da je blagdansko vrijeme ono razdoblje godine kada ljudi imaju više potrebe i vremena da vide one koji su im važni u životu. Moramo imati na umu da u Hrvatskoj živi milijun i pol kućanstava. Iako su neki od njih iz istih obitelji, jasno je da kada bi se pomiješao međusobno toliki broj kućanstava, da bi u isto vrijeme imali ogroman broj kontakata. To bi dovelo do jako velikog epidemiološkog rizika'', istaknuo je Božinović.

Napomenuo je još jednom kako se pripremaju posebne poruke u vezi s time, ali da ''već sada može poručiti da će se u osnovi svoditi na to da se svi suzdrže od kontakata i druženja izvan svog kućanstva''.

''Najbolja i najiskrenija želja jest ne ići u posjete i poželjeti svima koji su nam dragi sve najbolje telefonom, videopozivom ili nekim sličnim putem. Najbolje što možemo napraviti jest ne pozivati ga i ne predlagati druženje, ali o tome ćemo se posebno očitovati'', rekao je Božinović te dodao kako trebamo spriječiti da nam blagdani postanu uzrok dinamičnog i velikog rasta novozaraženih. 

Krenulo kažnjavanje za nenošenje maski

Na pitanje novinara o kaznama za nepoštivanje mjera, Božinović je kazao:

"U zadnja 24 sata Ravnateljstvo civilne zaštite je, osim svih drugih nadzora, obavilo dva nadzora javnih okupljanja i nisu utvrđene nepravilnosti. O kaznama za nenošenje maske, policija je izdala upozorenja za 9 osoba u posljednja 24 sata, a odredila je novčanu kaznu u tri slučaja. Jedan u Primorsko-goranskoj županiji i dva u Ličko-senjskoj", kazao je Božinović.

Brzi testovi: Dijagnostika ili projekt

''Govorio sam o toj temi u više navrata, ali ću ponoviti još jednom. Brzi testovi, koji se u pojedinim županijama rade u dijagnostičke svrhe, šalju se u izvješćima iz tih županija, ali se ne zbrajaju u ukupni broj, nego se šalju odvojeno. Oni brzi testovi koji se koriste u svrhu screeninga, pogotovo u domovima za starije, što nam služi kao brzi pregled stanja, ne objavljuju se kao dijagnostički, nego u sklopu rezultata nekog projekta'', rekao je Krunoslav Capak.

Mjere će se produžiti

Božinović je potvrdio da je za sada sigurno da će se mjere koje su na snazi do 21. prosinca sigurno produžiti, a njihova eventualna korekcija na strože mjere ovisi o epidemiološkoj situaciji.

''Dođe li do postrožavanja određenih mjera, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost'', kaže Božinović, koji opet objašnjava kako situaciju prate iz dana u dan te ne žele ništa nagađati.

Od sutra na snazi nove mjere

Do danas je u Hrvatskoj ukupno zabilježeno 168.388 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2484 preminulo, a ukupno se oporavilo 140.898 osoba. U samoizolaciji je trenutačno 62.370 ljudi. Do danas je ukupno testirana 861.401 osoba.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u četvrtak je objavio odluku u kojoj je precizirao pravila o broju kupaca i posjetitelja u prodavaonicama i trgovačkim centrima, a koja na snagu stupa u subotu s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. One će trajati do 10. siječnja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene