Iako se medijima proširila vijest kako se tradicionalna procesija "Za križen" ove godine neće održati na Hvaru, pokazalo se kako je riječ o netočnoj informaciji.

Galerija


Zabunu je unijela objava na internetskim stranicama otok-hvar.hr, no nije riječ o službenoj stranici otoka Hvara, a sporna je objava naknadno izmijenjena. 

Vezani članci Festival, ilustracija Kako će izgledati ljetni festivali, razmišlja se o hibridnom modelu. Posebni dijelovi gledališta za one koji nemaju potvrdu? Koronavirus, ilustracija Danas opet manje od 100 novozaraženih, preminulo šest osoba: U jednoj županiji zbog svadbe raste broj novih slučajeva

Iz Turističke zajednice Jelse poručuju kako će se procesija održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

"Procesija se ne odgađa, već će se održati sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama. U procesiji je za sada dopušteno 50 sudionika a o osobama koje mogu sudjelovati odlučuje križonoša. Aktualne informacije nalaze se na internetskim stranicama TZ-a Jelsa. Informacije koje su danas izišle u medijima potpuno su netočne i ne znamo odakle su", kazala je za DNEVNIK.hr Marija Marjan, direktorica TZ-a Općine Jelsa.

Podsjetimo, prošle godine u vrijeme strogog lockdowna Stožer je odlučio napraviti iznimku i dopustiti vjersku procesiju, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

Inače, tradicija procesije Za križen održava se na otoku oko 500 godina, a prvi pisani dokument koji spominje procesiju datira još iz 1658. g. Procesija je uvrštena reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.