Obavijesti Video Pretražite Navigacija
502 nova slučaja, preminulo 18 osoba

Božinović ponovno odgovorio istarskom stožeru: ''Kad smo ih pitali jesu li spremni to platiti, nastao je muk''

U Hrvatskoj imamo 502 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 18 osoba je preminulo. Potvrđeno je da bismo mogli dobiti rusko cjepivo i bez dopuštenja EMA-e, a šef Nacionalnog stožera Davor Božinović govorio je i o popuštanju mjera. Konferenciju za medije možete UŽIVO pratiti na našem portalu.

U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2219.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna OD PONOĆI Na snazi od utorka: Stožer objavio nove mjere, pogledajte što se sve mijenja

Među njima su 884 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta, što je šest novih u odnosu na jučer.

Preminulo je 18 osoba. Prosječna dob je 79 godina, radilo se o osobama s multiplim komorbiditetima te kroničnim i malignim bolestima.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 238.501 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5375 preminulo, ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 11.050 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.282.357 osoba, od toga 7348 u posljednja 24 sata.

Samo tri zemlje testiraju manje od Hrvatske

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je da je i dalje u padu broj novozaraženih. Samo dvije zemlje EU-a imaju nižu stopu 14-dnevne incidencije. Objasnio je da taj broj ipak ovisi o broju testiranih i udjelu pozitivnih. Hrvatska je u prošlom tjednu na niskoj razini, samo tri zemlje testiraju manje od Hrvatske. Prema postotku pozitivnih Hrvatska je na sredini, što pokazuje da Hrvatska nema baš najbolju epidemiološku situaciju.

Izvijestio je da imamo 808 prijava nuspojava na cjepivo.

O ruskom cjepivu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je za cjepivo najvažnija sigurnost i učinkovitost. Tek kad su stigle informacije da je rusko cjepivo učinkovito, počelo se razmišljati i o njemu. Ponovio je da bi bilo optimalno da cjepivo ima odobrenje EMA-e, ali HALMED će reći je li moguće nekim drugim putem, npr. interventnim uvozom doći do cjepiva. Naša regulatorna agencija mogla bi dati privremenu dozvolu. ''Napravit ćemo sve da hrvatskim građanima omogućimo cjepivo'', rekao je Beroš. 

Na pitanje o kojem se broju doza radi, Kaić je rekao da sve ovisi kada bi ono moglo doći. ''Ako bi moglo doći na ljeto, više nam ne bi trebalo, a ako može brzo, uzeli bismo milijun doza, načelno rečeno'', objasnio je Kaić. ''Po svemu sudeći, izgleda da je dobro'', komentirao je rusko cjepivo.

O popuštanju mjera

Šef Stožera Davor Božinović nije htio govoriti o popuštanju mjera, a izrazio je nadu da će se nastaviti pad broja novozaraženih. Naglasio je da lokalni stožer ne može odlučivati kad će primjenjivati mjere popuštanja, već da o tome moraju pitati Nacionalni stožer. Ponovio je da će mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji te da je Hrvatska među zemljama koja ima najblaže mjere u Europskoj uniji. ''Neke spekulacije će biti točne, neke netočne'', rekao je Božinović.

U javnosti se već počelo nagađati o popuštanju mjera nakon 1. ožujka, a spominje se otvaranje terasa kafića, sajmova na otvorenom, a možda čak i sportova u dvoranama.

Ministar Beroš rekao je da se provodi inspekcija prekorednog cijepljenja te da će nalazi biti dostupni javnosti. Platforma za naručivanje na cijepljenje trebala bi zaživjeti do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna. Za cijepljenje djelatnika Zračne luke Zagreb rekao je da HZJZ nije proveo cijepljenje, već da je nadležan gradski zavod.

PCR je ''zlatni standard''

Kaić je rekao da nema podatak o tome koliko je testiranih brzim antigenskim testovima jer taj podatak ima Zavod za zdravstveno osiguranje. Rekao je da nema informacija o tome zašto Stožer ne objavljuje te informacije. Kaže da se ne mogu pratiti trendovi ako se mijenja način praćenja. I ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da na antigenskim testovima zna biti lažno pozitivnih nalaza i da oni nisu zlatni standard.

''Nije utvrđeno kršenje mjera'', odgovorio je Božinović na pitanje jesu li utvrdili propuste na Stepinčevu i pogrebu Miroslava Tuđmana.

Ponovno odgovorio istarskom stožeru

Osvrnuo se još jednom na najave iz istarskog stožera o otvaranju terasa koje je jučer premijer nazvao politikantstvom. ''Nije problem lokalna inicijativa, dapače, ali kad se najavljuju nove mjere, ali ih treba iskomunicirati... Ne možete o strateškim pitanjima, primjerice o uporabi cjepiva odlučivati na lokalnoj razini bez konzultacija s Nacionalnim stožerom'', objasnio je.

Objasnio je da je odluka o otvaranju kasina i kladionica donesena i zbog financijskih razloga, odnosno javnih prihoda od tih djelatnosti. "Kad smo ih pitali jesu li spremni financijski to nadomjestiti, nastao je muk'', prepričao je Božinović. Odbacio je primjedbe da se kasina otvaraju, a kafići ne, te podsjetio da se u kasinima neće točiti pića.

Jučer je potez lokalnih stožera nazvao bildanjem mišića uoči lokalnih izbora. Izbjegavao je konkretan odgovor misli li to i danas. ''Želim jasan odgovor'', inzistirala je novinarka. ''I ja puno toga želim, pa ne dobijem uvijek'', uzvratio je potpredsjednik Vlade.

Lokalni stožeri tijekom dana javljaju o situaciji u županijama, a o tome možete čitati >> OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene