Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže objavu plana

Stranka Pametno: "Restriktivne mjere istječu za tri dana, a još ne znamo što dalje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igor Skoko iz stranke Pametno smatra da Vlada mora objaviti plan ukidanja restriktivnih mjera po uzoru na druge zemlje kako bi se spasilo gospodarstvo.

Prema aktualnoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda, Hrvatsku u 2020. godini očekuje pad BDP-a u iznosu od 9 posto. Iako će u ovoj godini osjetniji pad ekonomskih aktivnosti biti zabilježen na globalnoj razini, hrvatsko gospodarstvo smanjit će se najviše u skupini europskih gospodarstava u nastajanju pa ga je potrebno hitno pokrenuti, upozoravaju u stranci Pametno.

Pročitajte i ovo Davor Majetić očekuju i nove poteze HUP pohvalio mjere za spas gospodarstva, ali upozorava Vladu što se ne smije dogoditi Andrej Plenković na sjednici Vlade borba protiv koronakrize Što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama? Vlada usvojila paket mjera za pomoć gospodarstvu

"Činjenica da smo najgori od zemalja s kojima se uspoređujemo posljedica je godina lošeg upravljanja državnim financijama, oslanjanja na jednu granu gospodarstva i nedostatka reformi, što je u situaciji krize izbilo na vidjelo“, poručio je županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko te napomenuo da se rizik od siromaštva dramatično povećava za većinu građana Hrvatske.
Smatra da Vlada treba objaviti plan ukidanja restriktivnih mjera, po uzoru na druge zemlje koje su to učinile s ciljem oporavka gospodarstva.

"To je iznimno važno za poduzetnike i njihove zaposlenike, kako bi se mogli pripremiti za povratak u normalu i organizirati posao u novim uvjetima. Iako je Vlada donijela niz mjera za pomoć tvrtkama, poduzetnicima i radnicima, neophodno je da, uz dodatne mjere za pomoć gospodarstvu, donese barem okvirni plan postupnog ublažavanja mjera. Rok primjene mjera koje su trenutačno na snazi je 18. travnja, a mi još uvijek nemamo niti približan odgovor na pitanje što nakon toga slijedi", kazao je Skoko.

Podsjetio je i na niz prijedloga za pomoć gospodarstvu koje Vlada nije prihvatila.

"Uz zabrane zapošljavanja i druge rezove u javnom sektoru, plaćanje PDV-a po naplati potrebno je uvesti dugoročno umjesto samo za vrijeme krize. Poduzetnike treba rasteretiti i parafiskalnih nameta te dobrovoljnih članstava u beskorisnim udrugama. Također je potrebno dogovoriti povoljnije modele moratorija na kredite i leasinge, otpisati građanima komunalnu naknadu, sniziti HRT-ovu pretplatu, ukinuti namete koje građani plaćaju u okviru cijene vode, a sve te uštede potom usmjeriti u pomoć skupinama građana koje će zbog ove krize biti socijalno najugroženije", zaključio je Skoko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene