Ministar financija Zdravko Marić
Ministar financija Zdravko Marić Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je potvrdio da će zbog koronavirusa na minimalno tri mjeseca odgoditi plaćanje poreza na dohodak, na dobit i doprinosa. Dodao je da postoji mogućnost da se ta plaćanja odgode za dodatnih tri mjeseca, te mogućnost odgode plaćanja kredita.


Marić je ispred Banskih dvora, nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika i sindikata, novinarima rekao da je riječ o mjerama koje "mogu pomoći, poslužiti poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća".

Vezani članci Djelatnici centra za besplatno testiranje na koronavirus u Njemačkoj Britanski soj mogao bi postati glavni uzročnik zaraze u Njemačkoj: Svaki tjedan besplatan test za građane Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Lokalni stožeri objavljuju nove informacije: U Splitsko-dalmatinskoj županiji više od 100 novozaraženih

Ministar financija je spomenuo mjere usmjerene na likvidnosti poduzeća i građana, kao što su odgoda plaćanja obveza kredita, odnosno moratorij na pojedine obveze, te novih kredita u smislu dodatne likvidnosti i obrtnih sredstava. Također je rekao da se razmatra i mogućnost reprograma obveza.

Ministar je objasnio da će kriteriji za odgode biti krajnje jednostavni jer ne želi da se kriterijima stvore "nekakva čvorišta" u sustavu.

"Ciljamo one koji su pogođeni koronavirusom. Neki od njih već mogu određene stvari dokumentirati. Neki u ovom trenutku ne osjećaju posljedice, a svi znamo da će ih vidjeti", rekao je Marić te dodao da će se, između ostalog, kriteriji odnositi i na to jesu li građani bili pod blokadom te jesu li bili dobre ili loše platiše.

Dodao je i da u ovom trenutku nema pada prihoda u državnom proračunu jer današnji prihodi u proračunu odražavaju situaciju iz veljače, a koronavirus je u Hrvatskoj izbio tek krajem veljače.