Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ugodan i koristan razgovor"

Beroš nakon sastanka s liječnicima: "Eventualne strože mjere išle bi na redukciju okupljanja"

Vili Beroš, ministar zdravstva
Vili Beroš, ministar zdravstva DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vili Beroš, ministar zdravstva Galerija 1/1 >>
Ministar Vili Beroš danas se sastao s predstavnicima liječnika i razgovarao s njima o epidemiološkoj situaciji.

"Razgovarali smo o svim aspektima", rekao je ministar i dodao kako je, s obzirom na to da su većina njih zdravstveni profesionalci razumljivo da bi svatko trebao učiniti sve što može da zaštiti zdravstveni sustav, pogotovo bolnički.

Pročitajte i ovo Nacionalna dječja bolnica u Blatu Predstavljen idejni projekt Bolnica u Blatu bit će gotova 2029.? "Samo nas jedan korak dijeli od početka gradnje" Dino Goleš gdje smo s platformom Obiteljski liječnici prozivke ministra nazivaju lakrdijom i preporučuju da se aplikacija Cijepise preimenuje u Necijepise

Istaknuo je kako zahtjevi za pooštravanje mjera ne idu u smjeru lockdowna ni policijskog sata, što je rekao i premijer Andrej Plenković nakon sastanka Znanstvenog savjeta u Vladi.

"Eventualne strože mjere bi išle na daljnju redukciju okupljanja", rekao je ministar.

"Zaključak je Stožer ne donosi mjere samo na osnovu informacija iz zdravstvene struke, već i iz gospodarstskih aktivnosti", rekao je i dodao kako treba naći balans.

Ministar kaže da smo do sada bili uspješni, no broj zaraženih i hospitaliziranih raste pa se zdravstveni djelatnici brinu.

"Zaključak je da ćemo u svakom slučaju, ako epidemiološka situacija bude takva, uvesti strože mjere koje će se odnositi na ograničavanje nekih većih okupljanja i slične aktivnosti, a ne u smislu policijskog sata ili totalnog lockdowna", rekao je ministar kojem je sastanak s predstavnicima i liječnicima bio "ugodan i koristan", a komunikaciju trebaju nastaviti jer Nacionalni stožer ima pogled na širu sliku dok zdravstveni djelatnici epidemiju promatraju kroz svoju struku.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić nakon sastanka nadovezao se na ministra i rekao kako su liječnici iznjeli stav da bi se mjere trebale postrožiti jer broj novozaraženih, hospitaliziranih i teških bolesnika raste u Hrvatskoj. Liječnici se boje da bi mogli ući u lockdown ako sada ne postrožimo mjere pa su smatrali svojom odgovornošću ministru prenijeti takav zahtjev.

"Neke od mjera o kojima se danas razgovaralo je daljnje ograničavanje maksimalnog broja osoba na okupljanjima, online nastave za određene segmentne školstva, rad određenih ugostiteljskih objekata i njihova daljnja restrikcija i ono sve što bitno ne utječe na samu ekonomiju države", kaže Luetić.

Bliži li nam se trenutak kada će liječnici u bolnicama morati birati koga će liječiti, a koga ne, pitao je novinar Luetića na što je on odgovorio: "O tome smo u zahtjevu napisali. Ne bismo htjeli doživjeti taj trenutak. Nismo se školovali odlučivati tko će imati izgleda za život, niti tko neće. Školovali smo se liječiti ljude po svim pravilima struke".

"Ako se ovaj trend nastavi, to će se dogoditi", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene