Jesu li liječnici zadovoljni nakon sastanka s ministrom Berošem pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus od predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimira Luetića.


"Ministar je iznio stav Vlade koja misli da su mjere zadovoljavaljuće, i da treba pričekati do postrožavanja mjera. Mi smo jasno artikulirali da mjere treba dovesti već sada. Doći će do značajnog preopterećenja zdrav susustava i do lockdowna", kaže Luetić te ističe da je "zdravstveni sustav već opterećen COVID pacijentima, a ako se nastavi trend nećemo imati mogućnost pružiti skrb svima koji će je trebati".

Vezani članci Danijel Šota Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo" Informer: Stanje s poljoprivredom - 1 Poljoprivrednici na sastanku s ministricom strahuju od zime: "Većina već sad ne može pokriti niti 70 posto troškova"

Trenutno je 135 pacijenata nav respiratorima i postoji opasnost da respiratora ne bude dovoljno.

"I to je crna mogućnost, toga se pribojavamo. Da budemo u poziciji da biramo koga ćemo staviti na respirator, kome ćemo pružiti šansu za preživljavanje", rekao je Luetić.

Postoji mogućnost da se uređaji posude iz drugih zemalja, ali Luetić se nada da to toga neće doći jer smo u prvom valu vidjeli da to baš i ne funkcionira.

"Hrvatska ima najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra", smatra predsjednik HLK-a.

Što se tiče onkoloških pacijenata koji su ostali bez lijekova, Luetić se nada da će se to riješiti u roku od nekoliko dana i ističe da onkološki pacijenti, uz COVID pacijente, moraju biti prioritet.

Moguće je i da za godinu dana imamo porast novodijagnosticiranih s drugim opasnim akutnim ili zloćudnim bolestima te još jednom ističe da moramo održati zdravstveni sustav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju