Ravnateljica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je u petak na presici Stožera pojasnila kada se trudnice trebaju cijepiti.


"Rizična populacija su i trudnice. Bilo bi pametno da se cijepe one žene koje planiraju trudnoću. Za pola minute smo imali trudnicu na prijemu u teškom stanju i da treba hitno na odjel intenzivne. Tijekom noći se stanje pogoršalo, dijete je rođeno carskim rezom, ona je na respiratoru. Te situacije smo mogli izbjeći", kazala je ravnateljica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Na pitanje novinara o cijepljenju trudnica navodi kako bi bilo najbolje da se žene cijepe prije planirane trudnoće. Zadovoljna je jučerašnjim odazivom na cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu i pozvala ljude da slijede primjer.

"Sve žene koje oplaniraju trudnoću, bilo bi jako pametno da se cijepe. Mi sad imamo u klinici tri rodilje, u dosta teškom stanju, umjesto da se njihove obitelji vesele. Cijepljenje trudnica dosad nije odobreno. Dogodilo se da su se neke žene ne znajući da su trudne - cijepile, i s njima je sve bilo u redu, nije bilo zabilježenih nuspojava", rekla je.

Antivakseri prosvjeduju u Zagrebu Velike gužve za cijepljenje ispred Velesajma: Stigli i antivakseri

Koronavirus Bolnice u Hrvatskoj prelaze na novi režim: Pogledajte što se sve mijenja

Istaknula je da se žene mogu cijepiti čim rode. "Nakon što rode i dok doje mogu se cijepiti odmah. Dakle, ne tijekom trudnoće, nego prije trudnoće i nakon trudnoće", naglasila je Markotić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju