Obavijesti Video Pretražite Navigacija
capak apelira na liječnike

Zašto zaražene koronom šalju na drugi kraj grada? "Liječnica mi je rekla da stavim masku i idem tramvajem na testiranje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iako liječnici obiteljske medicine mogu u svojim ordinacijama provoditi brza antigenska testiranja na koronavirus, dio njih to ne radi.

Svjedočimo porastu broja oboljelih koronavirusom u Hrvatskoj. Tako je samo u Zagrebu danas 324 zaraženih, gradu koji broji oko 800.000 stanovnika.

Javila nam se ogorčena čitateljica, koja se nedavno zarazila koronavirusom. Nakon što je došla kod svoje obiteljske liječnice i rekla joj da joj je kućni test bio pozitivan, liječnica joj nije rekla da ju u ordinaciji može testirati, već ju je poslala iz Novog Zagreba u Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" da napravi PCR.

Stavi masku pa u tramvaj

"Liječnica mi je rekla da stavim masku i da slobodno idem javnim prijevozom na testiranje. Ne razumijem zašto nema ni jedne lokacije u Novom Zagrebu, nego su sve zbili praktički na istom mjestu", ljutita je čitateljica.

Da se ne mora ići na drugi kraj grada, već da testirati mogu obiteljski liječnici opće medicine, potvrdio nam je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"BAT test koji napravi liječnik vrijedi kao dokaz o zarazi koronavirusom i nema potrebe da se ljude šalje negdje drugdje", pojasnio je Capak. Ističe da su današnji brzi testovi pouzdani 99 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija OPREZNO U ZIMU Njemačka uvela novi set pravila za borbu protiv korone: Od maski do testova - "Na početku smo jesenskog i zimskog vala"

Događa se, kao što nam javlja čitateljica, da netko zaražen, tko ne posjeduje automobil, s temperaturom ide javnim prijevozom na testiranje s jednog dijela grada na drugi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imunološki odgovor Stručnjaci otkrili: Ovo su najčešći simptomi cjepiva protiv omikrona

Pitali smo Koordinaciju obiteljske medicine (KoHOM) zašto neki liječnici opće medicine ne provode testiranja, već šalju zaražene na druge lokacije koje vrše testiranja.

Kako nam je rekla predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, uvjerena je da svi liječnici obiteljske medicine savjesno rade svoj posao.

"Ambulatne su opterećene. Zašto bi itko oštetio pacijenta? Zaražene osobe, kao neke koje idu u tramvaj, mogu i u čekaonici predstavljati novi izvor infekcije. Duboko vjerujem da kolege rade kako najbolje mogu", zaključila je Ban Toskić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene