Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Koronavirus u svijetu

Alarm u susjedstvu: U BiH preminule 73 osobe zaražene koronavirusom!

Koronavirusom je u svijetu zaraženo više od 50 milijuna ljudi, od čega 10 milijuna u Sjedinjenim Državama. U BiH su preminule 73 osobe, Mađarska produljuje mjeru policijskog sata.

Čak 73 osobe zaražene koronavirusom umrle su u Bosni i Hercegovini proteklog vikenda, proistječe iz zbirnih podataka koje su u ponedjeljak objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo te vlasti distrikta Brčko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne Slika nije dostupna Još nije gotovo Svijet se i dalje bori s koronavirusom, neke zemlje tek očekuju najgore: "Imamo osjećaj da je ovo nestvarno, noćna mora"

Iz bolnica u Federaciji BiH prikupljeni su podaci o 52 preminule osobe kojima je ranije dijagnosticiran COVID-19, dok je u Republici Srpskoj umrlo 19 zaraženih koji su bili na liječenju. U Brčkom je preminulo dvoje zaraženih. Podatak o 73 osobe koje su preminule uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih zarazom predstavlja crni rekord u BiH još od izbijanja epidemije u ožujku.

U ponedjeljak je potvrđeno ukupno 997 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su od nedjelje provedena testiranja na nešto više od 2300 uzoraka. I broj testiranja, pa tako i zaraženih uobičajeno je manji tijekom vikenda.

U Sloveniji preminule 24 osobe

U Sloveniji je u posljednja 24 sata na 2063 testa potvrđeno 464 novih zaraza koronavirusom, a od COVID-19 umrle su još 24 osobe, objavila je slovenska vlada, koja ocjenjuje da se epidemija smiruje. Broj testiranja uobičajeno je manji u danima vikenda, a pozitivno je bilo 22,5 posto testova, nešto manje nego dan ranije.

"Vrlo je poticajan podatak da se je reprodukcijski broj širenja virusa spustio na manje od jedan i iznosi 0,95", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za COVID-19.

Broj potvrđenih infekcija od početka epidemije s novim je rezultatima povećan na 45.625, od čega je trenutačno aktivnih 21.514 slučajeva. Broj umrlih povećao se na gotovo 600, među najvišima je u Europi u odnosu na broj stanovnika. U bolnicama je trenutačno 1143 oboljelih, a od toga je na intenzivnom liječenju 181 pacijent.

Nakon jednotjednih praznika u ponedjeljak je ponovo počela online nastava za osnovne i srednje škole.

Mađarska zatvara škole

Mađarska je u ponedjeljak objavila niz novih mjera u borbi protiv širenja zaraze novim koronavirusom, SARS-CoV-2, poput zatvaranja srednjih škola i sveučilišta, a koje stupaju na snagu u utorak, javljaju agencije pozivajući se na objavu premijera Viktora Orbana na Facebooku.

Mađarska će zatvoriti srednje škole, sveučilišta i restorane te će uvesti produljeni noćni policijski sat od utorka u ponoć, kako bi zauzdala nesmiljeni rast broja zaraženih, napisao je Orban na svojoj stranici na Facebooku.

Osnovne škole i vrtići i dalje će normalno raditi, ali će se učitelji i zdravstveni djelatnici redovito testirati svaki tjedan. Uz to, premijer koji se do sada oklijevao uvesti strože mjere kako bi zaštitio gospodarstvo zemlje, najavio je i zabranu svih okupljanja, a sportska događanja održavat će se bez gledatelja.

Policijski sat, koji je do sada počinjao u ponoć, po novome će trajati od osam navečer do pet sati ujutro. Hoteli će od sada primati samo poslovne ljude, ali ne turiste. Obiteljska događanja bit će ograničena na 10 ljudi, a pogrebi na 50. Kina, kazališta i teretane se zatvaraju.

Nove mjere će trajati 30 dana, ali se mogu i produljiti ako bude potrebno. Mađarska je u ponedjeljak zabilježila 5152 nova slučaja zaraze, čime je sveukupan broj slučajeva zaraze narastao na 114.778 i 55 smrtnih slučajeva. Do sada su u Mađarskoj od COVID-19 umrle 2493 osobe.

U SAD-u više od 10 milijuna zaraženih

Sjedinjene Države postale su prva zemlja u svijetu od početka pandemije u kojoj je broj zaraženih koronavirusom prešao deset milijuna zaraženih. Prema podacima Worldometera, zaraženo je 10.288.480 ljudi.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden, koji će službeno prisegnuti 20. siječnja 2021., u svom prvom govoru nakon objave izborne pobjede najavio je osnutak kriznog radne skupine. Ta skupina stručnjaka i znanstvenika već je počela pripremati "plan koji će stupiti na snagu na dan Bidenove prisege".

Biden zauzima posve suprotan trend od svog rivala Donalda Trumpa, koji je minimizirao važnost pandemije te je i sam naočigled svih kršio propisane higijensko-zaštitne mjere koje su na snazi posvuda u svijetu kao što su nošenje maske i održavanje fizičkog razmaka. SAD već danima bilježi rekorde u broju novozaraženih, a samo u protekla 24 sata zaraženo je više od stotinu tisuća ljudi, uz 548 preminulih.

Zastrašujuće brojke u svijetu

Ukupno je 50.402.558 zaraženih bolešću COVID-19 u svijetu, od čega su umrle 1.256.254 osobe, prema podacima tog centra. Od toga broja samo u SAD-u preminulo je gotovo četvrtinu milijuna ljudi.

Meksičke zdravstvene vlasti u nedjelju su izvijestile o 5887 novih zaraženih i 219 novih smrti, čime su sve bliže crnim rekordima zemlje. Zdravstvene vlasti smatraju da su stvarne brojke zaraženih i umrlih mnogo veće.

U Europi, epicentru epidemije s više od 12,5 milijuna zaraženih, Portugal uvodi u ponedjeljak izvanredno stanje i policijski sat u velikom dijelu zemlje.

Drakonske mjere u Rumunjskoj, prosvjedi po Europi

"Mjere do danas prihvaćene nisu dovoljne, potrebne su dodatne jer ima mnogo smrti izazvanih koronavirusom", rekao je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis u zemlji u kojoj su bolnice na rubu kolapsa.

Sve strože mjere ograničenja kretanja u europskim državama kao što su policijski sat i zatvaranje kojima vlade pribjegavaju u drugom valu pandemije izazivaju prosvjede u sve više država.

U Leipzigu u Njemačkoj u subotu je bilo silovitih sukoba između snaga reda i prosvjednika protiv nošenja maske. Institut Robert Koch objavio je u ponedjeljak ujutro da je broj novozaraženih u Njemačkoj porastao za 13.363 i sada je ukupno 671.868 potvrđenih.

U Rusiji srušen rekord zaraženih

Ruske vlasti dosad su isključivale karantenu velikih razmjera i ocijenile su štetnima za gospodarstvo mjere poput onih kakve su bile uvedene proljetos. No, danas Rusija bilježi 21,798 novozaraženih - gotovo dvostruko više od vrhunca u svibnju.Moskva je i dalje najpogođenijate također bilježi najviše novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

U zemlji je umrlo 256 oboljelih, no Rusija ubrojava samo smrtne ishode kod kojih je primarni uzrok Covid-19, a brojne druge zemlje ubrajaju sve umrle pacijente koji su bili pozitivni na testiranju. Rusija, posebice Moskva, uvele su u proljeće jako stroge mjere ograničenja radi zaustavljanja epidemije. U jesen je ta opcija odbačena.

U svrhu zaštite gospodarstva, moskovske vlasti su se odlučile za ciljane mjere poput savjetovane karantene za starije od 65 godina, škole na daljinu od šestog razreda nadalje i obvezu tvrtki da im 30 posto djelatnika radi od kuće. Predsjednik Vladimir Putin se od kraja listopada zauzima za "ciljane i opravdane mjere maksimalne zaštite sigurnosti ljudi, uz zadržavanje aktivnosti poduzeća".

Nakon rekorda, pozitivne vijesti iz Češke

Stanje se popravlja u Češkoj, koja je prošlih tjedana bila među vodećima u Europi po broju dnevnih zaraza. U ponedjeljak je potvrđen pad, 3608 novozaraženih, što je najmanji broj od 11. listopada.

Time je broj dnevnih novozaraženih gotovo 3000 manji nego prije tjedan dana. Ukupno je u Češkoj, državi od 10,7 milijuna stanovnika zaraženo 414.828, što je među najvišima stopama u Europi. Ministarstvo je potvrdilo i 177 novih smrti od COVID-19.

U Madridu stotine antivaksera prosvjedovale su u subotu na promenadi Prado protiv diktature COVID-19 i ograničenja koja stanovništvu nameću španjolske vlasti.

U ostatku svijeta, nakon Francuske, Irske, Engleske i dijela Italije, i Grčka je započela novi lockdown, Švicarska je pak mobilizirala pričuvni vojni sastav kako bi pomogao suzbiti širenje drugog vala zaraze u bolnicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene