Provjedi protiv uvođenja protuepidemijskih mjera u Pragu
Provjedi protiv uvođenja protuepidemijskih mjera u Pragu Foto: Afp

Situacija s koronakrizom u Češkoj je toliko eskalirala da je i premijer te zemlje osjetio potrebu ispričati se građanima – i to pet puta u jednom obraćanju.


Češki premijer Andrej Babiš je govoreći na konferenciji za medije u srijedu u prijenosu uživo rekao da su on i njegova vlada učinili pogreške u kontroliranju koronakrize. Pozvao je građane da se pridržavaju sada strogih pravila koja su uvedena nakon što je dnevni broj novozaraženih u srijedu dosegao gotovo 15 tisuća.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Koronavirus u Švicarskoj I oni se predali pred trećim valom: Zatvaraju trgovine, kafiće i restorane do kraja veljače

„Žao mi je zbog svih novih restrikcija koje će utjecati na živote poduzetnika, građana, zaposlenika. Žao mi je i što sam praktički odbacio mogućnost da se ovo ikad dogodi jer nisam mogao niti zamisliti da će do ovakve situacije zaista doći“, rekao je Babiš.

U zemlji s 10 milijuna stanovnika premijer Babiš i njegova vlada u početku su odbijali postrožiti mjere, tvrdeći kako moraju čuvati ekonomiju. Sada se epidemija koronavirusa Češkom nekontrolirano širi.

Nove, stroge mjere, koje su na snagu stupile u četvrtak ujutro, uključuju ograničenja kretanja i zatvaranje svih djelatnosti i trgovina koje nisu nužne. Češki lockdown trajat će do 3. studenog, a još od utorka postrožene su mjere za maske koje su obavezne čak i u osobnim automobilima, piše CNN.