Iako je mnogo toga zbog koronavirusa stalo, rađanje djece nije. Pregledi trudnica su rjeđi, telefonski razgovori češći, trudnički tečajevi preselili su na internet. Provjerili smo kako se sa zdravstvenom prijetnjom bore one koje život nose u sebi.


Ivana Radočaj je u drugom stanju prvi put. Nosi dječaka. Do termina je dijeli još samo 4 dana.

Vezani članci Cijepljenje trudnica, ilustracija Liječnici objavili detaljne preporuke za cijepljenje u trudnoći Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, i Martina Bolšec Oblak Markotić pojasnila svoju izjavu o cijepljenju trudnica: "Preporuka je da svaka sa svojim ginekologom prodiskutira hoće li se cijepiti"

"Maleni ne pokazuje baš neke pretjerane znakove da bi volio izaći ranije, definitivno je trudnoća bila izazovna", kaže Ivana.

Tečaj za trudnice koji je trebala pohađati otkazan je zbog koronavirusa. Tu je uskočila Udruga Roda. Šest žena udružile su se i kreirale online tečaj za trudnice u 3. tromjesečju.

"Tečaj je prekrasan! Ima nekoliko modula u online okruženju, može se pratiti preko bilo kojeg uređaja ili računala, ima djelove s tekstom, filmićima i audio snimkama koje treba poslušati", izjavila je Danijela Dradnić iz Udruge Roda.

Broj od očekivanih 500 polaznica premašen je gotovo peterostruko.
Obrađene su teme poput trudnoće i porođaja za vrijeme koronavirusa, boravak u rodilištu, traženje potpore...

"To nisu mali izazovi. Početak roditeljstva je uvijek težak, ali u ovakvim uvjetima još je teži. Ono što je najbolje u cijelom tečaju je da se poslije pozivaju u zatvorenu Facebook grupu gdje im voditeljice pružaju podršku i informacije", napominje Dradnić.

Za Ivanu je tečaj, kako kaže, bio spas u zadnji tren.

"Meni ova grupa podrške puno znači jer kad si zatvoren u svoja 4 zida pucaš po šavovima na dnevnoj bazi. Hvala curama, na podršci, trudu, znanju i razumijevanju", poručuje Ivana.

Osim tečaja, drugačije je i vođenje trudnoće. Pregledi su rjeđi, telefonski razgovori češći.

"Da bi se spriječilo izlaganje trudnice riziku onda se redovite kontrole ne obavaljaju 1.mjesečno kako je to bilo uobičajeno nego se kod nerizičnih trudnoća pregled obavlja jednom na dva mjeseca.

Ne možemo sve trudnice strpati u jedan koš. Svakoj treba pristupiti onako kako njena trudnoća zahtjeva", poručuje ginekologinja Sanja Jurica.

Poruke ohrabrenja 

Iako su podložnije upalama, trudnice su, kažu liječnici i prije koronavirusa posebno pazile na zdravlje, higijenu i broj socijalnih kontakata. I brojni im pružaju poruke ohrabrenja. 

"Trudnice će moći bez obzira tko ih vozi s obzirom na svoje stanje doći do bolnice i obaviti porod bez poteškoća", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

"Prvi i osnovni savjet - nema mjesta panici, drugi - uvijek budite u kontaktu sa svojm ginekologom", poručuje Jurica.

"Vremena su izazovna, ali vi ste snažne i vi to možete!", uvjerena je Danijela iz Udruge Roda.

Baby boom tek se očekuje i to nakon završetka pandemije. Rast u odnosu na isto razdoblje lani trenutačno bilježi Šibenska bolnica. U posljednja dva mjeseca čak 89 porođaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju