Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Prva dva slučaja zaraze u Splitu. Koronavirusom zaražena i odgojiteljica u jednom zagrebačkom vrtiću, roditelji i djeca moraju u karantenu

Vili Beroš
Vili Beroš DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr Preporuka Grada Zagreba stanarima Preporuka Grada Zagreba stanarima Foto: DNEVNIK.hr +0 Stožer civilne zaštite RH Galerija 1/3 >>
Od ponoći su na snazi mjere zabrane javnih okupljanja i obustave rada ugostiteljskih objekata, trgovina, uslužnih djelatnosti. Dosad je u Hrvatskoj 89 slučajeva zaraze koronavirusom, a među zaraženima je i 9 liječnika.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminula je jedna osoba U Hrvatskoj je 298 novih slučajeva koronavirusa: Polako rastu brojevi na sjeveru zemlje, dok se u nekim dalmatinskim županijama smanjuju Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva

* Dosad je u Hrvatskoj zaraženo 89 osoba

* Petero ljudi je ozdravilo i pušteni su iz bolnice

* Od ponoći na snagu stupaju rigorozne mjere. Obustavlja se rad trgovina (osim prodaje hrane, lijekova i higijenskih potrepština), klubova, teretana, frizera...

* Koronavirusom je zaraženo devetero liječnika

* Situaciju u regiji pratite OVDJE, a informacije o svijetu pročitajte na ovom LINKU. 

Tijek zbivanja u Hrvatskoj pratite u nastavku:

23:20 Jedan je zagrebački vrtić na svojim web-stranicama objavio da je jedna odgojiteljica pozitivna na koronavirus. "Poštovani roditelji, vezano uz pozitivan nalaz na koronavirus naše odgojiteljice provedeni su svi koraci epidemiološke zaštite. Vrtić mora provesti upravne mjere koje se odnose na zabranu djelatnosti u centralnom objektu do provođenja protuepidemijske mjere dezinfekcije prostora te mjere samoizolacije za određene osobe", navedeno je u dopisu ravnateljice vrtića.

Vrtićku skupinu u kojoj je radila zaražena odgojiteljica polazilo je 16 mališana. Po rješenju sanitarne inspektorice djeca i roditelji trebaju u karantenu na 14 dana, kao i djelatnici koji su bili u doticaju sa zaraženom odgojiteljicom.

20:30 U Splitu je zabilježeno dvoje novih zaraženih, objavio je Stožer. Hospitalizirani su u splitskoj bolnici. Županijski stožer objavio je da je riječ o dvoje starijih supružnika iz Splita, koji su sada u izolaciji i oboje su stabilno. 

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđene su još dvije oboljele osobe novim koronavirusom, hospitalizirane u Splitu. Dosad je u RH potvrđeno ukupno 89 oboljelih osoba.#Stožercivilnezaštite #koronavirus

20:15 Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV komentirao je novouvedene mjere obrane od koronavirusa. Više pročitajte ovdje

19:50 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Dnevniku Nove TV objasnio je kako će od sutra izgledati život u Hrvatskoj te najavio novi sustav nadziranja kršenja pravila samoizolacije. Više pročitajte ovdje

19:45 Što će od sutra raditi, a što ne pročitajte ovdje

18:05 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na presici da je otkriveno 6 novih oboljelih, te je ukupan broj narastao na 87. Testiran je 1171 uzorak. 

Zabilježen je još jedan slučaj zaraze u bolnicama te je sada ukupno 9 zaraženih liječnika.  Šef HZJZ-a Krunoslav Capak nije želio otkriti u kojoj bolnici radi novozaraženi liječnik. 

Oboljeli se nalaze u Zagrebu, Zadru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Sisku, Rijeci, Puli, Osijeku, Karlovcu i u Zaboku.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je Sabor danas usvojio zakone kojima se Nacionalnom stožeru omogućuju veće ovlasti. 

Rekao je i kako se sve mjere primjenjuju od ponoći te se trenutno odnose na period od 30 dana. 

"Primjenjivat će se strože mjere socijalnog distanciranja. Priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice - saune, knjižnice, muzeji, kazališta. Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata osim pripreme i dostave hrane. Neće raditi ni trgovine, izuzev onih koji prodaju hranu, lijekove, benzinske postaje, pekarnice...", rekao je Božinović.

Najavio je kako će trgovci morati osigurati da se na ulazu u trgovine ne stvaraju gužve.

"Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s mušterijama - frizeri, pedikeri i ostalo. Obustavit će se sva sportska natjecanja, rad teretana, održavanje izložbi, sajmova, plesnih škola. Obustavit će se i vjerska okupljanja"; rekao je ministar. 

Najavio je i kako će se primijeniti privremena zabrana prelaska preko granice, osim u iznimnim slučajevima. 

"Izuzeci će se odnositi na znanstvene djelatnike, prekogranične radnike, prijevoznike roba u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike, osoblje međunarodnih organizacija, djelatnika civilne zaštite...", rekao je ministar. 

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako je trenutno teško procijeniti je li u Hrvatskoj došlo do lokalne transmisije.

"To trenutačno nije ni bitno jer su mjere za treći stupanj već aktivirane"; rekao je Capak.

Božinović je naglasio kako nema potrebe za stvaranjem zaliha jer će sve trgovine s prehranom, lijekova i higijenskih potrepština raditi, a otvorenima će ostati i tržnice.

"U trgovačkim centrima radit će samo dućani s prehranom, lijekovima i higijenskim potrepštinama. Što se tiče javnog prijevoza, to ćemo razmotriti sutra", rekao je Božinović. 

Što se sve zatvara od sutra pročitajte ovdje

17:45 Iz Hrvatske gospodarske komore su izvijestili da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo odluku o odstupanju od vremena vožnje i odmora vozača koji prevoze proizvode vezane za život i zdravlje, čime će biti lakši protok robe do polica trgovina.

17:33 Predsjednik Zoran Milanović obratit će se javnosti u 19 sati. Prijenos obraćanja moći ćete pratiti na portalu DNEVNIK.hr

17:09 Redovita presica Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu održat će se u 18 sati. Moći ćete ju pratiti uživo na našem portalu

16:20 Zbog pandemije koronavirusa te otkaza koji su uslijedili nakon najave zatvaranja ugostiteljskih objekata, danas su se pred HZZ-om stvarale veliki gužve. Otpušteni kuhari, konobari i ostali radnici u ugositeljstvu došli su se prijaviti u evidenciju kako bi dobili naknadu. Iz HZZ-a su najavili kako će se prijava u evidenciju odrađivati putem interneta. Više pročitajte ovdje

16:18 Osim jednog potvrđenog slučaja s blažim simptomima u Zadru, preostali uzorci su negativni na COVID-19. Čeka se nalaz za još četiri osobe. Od sutra se zatvaraju casina, automat klubovi i kladionice, javljaju iz zadarskog Kriznog stožera

16:08 Nastavno na izvanrednu situaciju uzrokovanu Covid-19 virusom Hrvatska agencija za malo gospodarstvo najavila je niz mjera. 

"HAMAG-BICRO je već započeo s provedbom prve mjere rasterećenja gospodarstva odlukom o obustavi plaćanja svih zajmova do 31.12.2020. godine i to odmah nakon sjednice Vlade RH na kojoj su usvojene konkretne mjere za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa. Navedena odluka je upućena svim korisnicima zajmova prema kojoj neće dospijevati kamata niti glavnica te se za isti period neće zaračunavati zatezna kamata. Na nedospjelu glavnicu će se obračunavati redovna kamata i ista će se kod početka ponovne otplate raspodijeliti na ostatak otplatnog perioda.

Druga mjera stupa na snagu već u ponedjeljak, 23. ožujka 2020., a odnosi se na ESIF Mikro zajmove za obrtna sredstva. Navedeni zajmovi odobravati će se do 25.000 EUR, s kamatnom stopom od 0,5 % do -1 %, ovisno o indeksu razvijenosti županije sjedišta poduzetnika, s počekom do 12 mjeseci, dok je instrument osiguranja samo zadužnica. Zajmove će moći ostvariti svi mikro i mali poduzetnici prema istim uvjetima kao i do sada. Trenutno intenzivno radimo na implementaciji skraćene procedure prijave na zajam koja će rezultirati bržom obradom zahtjeva, a na koji će poduzetnici moći aplicirati već od ponedjeljka. Svi uvjeti za navedeni instrument će biti dostupni na www.hamagbicro.hr.

HAMAG-BICRO u suradnji s ostalim institucijama u Hrvatskoj aktivno radi i na donošenju drugih mjera konkretno „Covid-19 zajam“ i ostalih mjera s ciljem pomoći gospodarstvu koje možete očekivati u skorom periodu", poručuju iz HAMAG-a. 

15:12 Ministar zdravstvo Vili Beroš je danas u Saboru predočio sve mjere vezane uz borbu protiv koronavirusa te se potom kratko obratio na konferenciji za medije.

„Objasnili smo elemente koji su nas natjerali na promjenu naše inicijalne strategije. Moram reći da rezultati pokazuju da su mjere bile dobre i da su polučile određene rezultate. Nastojimo cijeli sustav prilagoditi ovoj ugrozi“, rekao je Beroš.

Na pitanje kakva je situacija s naručivanjem za  zdravstvene preglede koji nisu povezani s koronavirusom, odgovorio je da hladni pogon mora funkcionirati baš kao i skrb za onkološke pacijente. Rekao je da se planira stopirati SMS naručivanje za preglede.

"Naša epidemiološka struka je ta koja odlučuje o mjerama i ona ovakve mjere smatra dovoljnim. Epidemiološka situacija je i dalje pod nadzorom. Nije jednostavno napraviti karantene. Naš cilj je prolongirati ovaj početni stadij epidemije jer ga zaustaviti ne možemo. Napravit ćemo sve da se zdravstveni sustavu ne preoptereti", rekao je Beroš. 

Komentirao je i stanje u kojem se nalazi KB Dubrava i rekao da bi se u toj bolnici liječili najteži bolesnici koji će trebati respiratore i ventilatore. 

"Ostale zdravstvene ustanove imaju ograničene resurse kad je riječ o respiratorima. Nigdje drugdje nemamo toliki broj priključaka za respiratore", rekao je te dodao kako je jedna od mana KB Dubrava njezin ventilacijski sustav, ali se on, napominje Beroš, može anlulirati. 

Upitan je li muškarac u Istri preminuo zbog  posljedica koronavirusa rekao je kako  to prema trenutnim informacijama "nije izvjesno" te dodao da muškarac  u samoizolaciji nije imao značajnije simptome.

"Nije izvjesno da je osoba preminula od posljedica korona infekcije, ali detaljnije informacije imat ću kasnije", rekao je. 

14:50 Nacionalni stožer civilne zaštite redovitu konferenciju za medije održat će u 18, umjesto u 16 sati. Konferenciju na kojoj će Stožer objaviti najnoviije informacije o epidemiji koronavirus moći ćete pratiti UŽIVO na našem portalu.

13:34 U Primorsko-goranskoj županiji zaražene su još četiri osobe, što znači da je dosad u toj županiji zaraženo ukupno 14 ljudi, od kojih je jedna osoba izliječena, izvijestio je županijski Stožera Civilne zaštite.

U samoizolaciji je u toj županji bilo ukupno oko 1300 ljudi, od kojih je više od 500 već izašlo iz samoizolacije,. Zaprimljeno je devet prijava zbog kršenja samoizolacije.

13:20 Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u srijedu da se očekuje ukidanje dežurstava u školama, pa djeca više neće moći u školu. ''Očekujemo uputu Stožera trebaju li profesori i nastavniti dolaziti u školu'', kazala je Divjak.

Na pitanje o vrednovanju učenika dok se nastava održava na daljinu, ministrica kaže da je izgledno da bi u budućnosti profesori mogli ocjenjivati učenike na daljinu, no o tome će na vrijeme biti obaviješteni i upućeni. 

12:10 Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno.

Za Istarsku županiju: 091 300 2626
Za Varaždinsku županiju: 091 564 6361, 091 935 2424
Za Ličko-senjsku županiju: 099 314 517
Za Sisačko-moslavačku županiju: 091 9522 452
Za Splitsko-dalmatinsku županiju: 112 (operater će prespojiti poziv Gradskom društvu Crvenog križa Split; podrška je dostupna svakodnevno od 8 do 20 sati).

11:35 Zavod za javno zdravstvo Istarske županije osigurat će besplatan telefon za psihološku pomoć osobama koje su u samoizolaciji, rekao je načelnik županijskog stožera Aleksandar Stojanović.

Istarska županija otvorila je i telefonsku liniju na kojoj građani pozivom na broj 072 12 12  12 mogu dobiti odgovore na sva pitanja o koronavirusu.

11:20 U Istri je preminula jedna osoba koja je bila u samoizolaciji, objavio je na konferenciji za medije Stožer civilne Istarske županije. Nakon testiranja brisa bit će poznato je li osoba preminula od koronavirusa. Riječ je o muškarcu starije životne dobi s područja Brtonigle.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je da je muškarac prethodno odbio hospitalizaciju i ostao je kod kuće u samoizolaciji. 

"Je li u ovom slučaju riječ o smrti zbog koronavirusa ili nije, još ne možemo reći. Uzeti su brisovi i kad dođu nalazi, ćemo znati više", kazao je Stojanović.

11:13 Na koronavirus je testirano i četvero zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Pula, a nalazi su pokazali da nisu zaraženi, izvijestio je na konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Istarske županije.

11:05 Među šestero je oboljelih u Varaždinu i liječnica koja je na specijalizaciji u KBC-u Zagreb, potvrdili su ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin

Svi pacijenti i osoblje koji su bili kontaktu s liječnicom moraju u samoizolaciji na 14 dana, rekao je Kudelić. Dodao je da nitko od varaždinskih liječnika nije bio u inozemstvu nakon donošenja zabrane putovanja i odluke o mobilizaciji.

11:00 Hrvatska udruga poslodavaca traži da se hitno definiraju kriteriji za isplatu minimalnih plaća. Dodaju da treba raditi i na mjerama koje će otpisivati dio davanja poslodavcima na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti. Više o tome pročitajte OVDJE.

10:12 U Dalmaciji potvrđena prva zaražena osoba koronavirusom, objavio je Krizni stožer Zadarske županije.

Riječ je o ženi koja je bila na putovanju u Africi, a u Zadar se vratila preko Dubaija.

10:03 Prvi slučaj zaraze potvrđen je u Karlovcu. U tijeku su mjere sprečavanje širenja zaraze, rekao je Hini načelnik Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije Josip Ribar.

Prethodno zaraženi pacijent u toj županiji je iz Ogulina i nalazi se u karlovačkoj bolnici.

09:32 Dosad je zaprimljeno 749 prijava kršenja mjere samoizolacije, a uhvaćene su 132 osobe koje su izašle iz samoizolacije, a da to nisu smjele, rekao je Krunoslav Capak. Istaknuo je i da ne postoje privatni testovi na koronavirus.

09:11 Otvorena je i telefonska linija 113, na kojoj građani mogu dobiti odgovore na sva pitanja o koronavirusu, objavio je na konferenciji za medije ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

09:05 Potvrđeno je još 12 slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije. Ukupno je u Hrvatskoj dosad koronavirus potvrđen kod 81 osobe, među kojima je i 8 liječnika. Pod zdravstvenim je nadzorom više od 10.000 ljudi.

08:34 U ZET-ovim autobusima građani od srijede kod vozača više ne mogu kupiti karte, zabranjen je ulaz na prva vrata u vozila, a trakama je fizički odvojen prostor vozača od prostora putnika, objavio je Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a.

Od 23. ožujka na snazi će biti i ljetni vozni red, čime će se smanjiti broj vozila u prometu.

POČELO ODVAJANJE VOZAČKOG PROSTORA Nakon što je SVPRZZ zatražio i dogovorio da se fizički odvoji vozački od putničkog...

Posted by Sindikat vozača i prometnih radnika ZET- Zagreb on Tuesday, March 17, 2020

08:25 Nacionalni stožer Civilne zaštite u 9 sati će na konferenciji za medije izvijestiti o najnovijim informacijama o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Konferenciju pratite UŽIVO OVDJE.

08:17 U utorak je pokrenuta posebna internetska www.koronavirus.hr, na kojoj se aktivno objavljuju sve bitne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj.

Na stranici su objavljene ažurirane upute o samoizolaciji tijekom koje nije dopušteno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi. Novost je to da su osobe u samoizolaciji dužne javiti se svome liječniku obiteljske medicine.

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu potrebno je prethodno se telefonom javiti liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. Kontakti dežurnih epidemiologa nalaze se OVDJE.

08:14 Zaraženo je i četvero liječnika iz KBC-a Zagreb, troje s kardiologije i jedna liječnica s neurologije, potvrdio je u utorak pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak. Poduzimaju se mjere utvrđivanja kontakata i dezinfekcije, a trenutno je više od 128 djelatnika te ustanove u samoizolaciji.

Jedan je liječnik zaražen i na Klinici za psihijatriju Vrapče.

08:10 Vlada je predložila Saboru da se Nacionalnom stožeru omogući donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica lokalne i područne samouprave kako bi se osigurala jednoobraznost u postupanju svih stožera. Donesene su i mjere za pomoć gospodarstvu tijekom epidemije koronavirusa. Više o tome pročitajte OVDJE.

08:00 Od danas su na snazi mjere privremenog ograničenja rada trgovina, ugostiteljskih objekata, kina, kazališta, knjižnica te niza uslužnih djelatnosti. Ne rade ni teretane, rekreacijski centri, odgođene su izložbe, revije i sajmovi, a privremeno se obustavlja i rad plesnih škola, radionica te noćnih klubova.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene