Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''To mora biti prioritet''

HUP traži da se hitno odrede kriteriji za isplatu minimalnih plaća i mjere za otpisivanje davanja poslodavaca

Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Iz Hrvatske udruge poslodavaca traže da se definiraju kriteriji isplate minimalnih plaća. Dodaju da treba raditi i na mjerama koje će poslodavcima na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti otpisivati dio davanja.

Hrvatska udruga poslodavaca traži da se što prije definiraju kriteriji za isplatu minimalnih plaća radnicima. Ističu da je dobra mjera Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojom će se financirati 100 posto troška neto minimalne plaće u tvrtkama čije je poslovanje ugroženo, ali smatraju da mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće.

''Mjera davanja bespovratnih sredstava za isplatu plaća mora biti prioritet i HUP se zalaže za što bržu provedbu. Važno je da ova mjera obuhvati što je šire moguće sve sektore i veličine gospodarskih subjekata jer svugdje ima ugroženih koji ne mogu izdržati nekoliko mjeseci bez prihoda'', smatra HUP.

Pročitajte i ovo Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) POMOĆ EKONOMIJI Majetić o paketu mjera za spas gospodarstva: "Radna mjesta su prioritet"

Pročitajte i ovo Vili Beroš Hrvatska iz minute u minutu Prva dva slučaja zaraze u Splitu. Koronavirusom zaražena i odgojiteljica u jednom zagrebačkom vrtiću, roditelji i djeca moraju u karantenu

Iz Udruge poslodavaca dodaju da se moraju zaustaviti otpuštanja i poslodavcima dati podrška te jasne upute i pomoć. ''Nastavljamo razgovarati i tražiti od Vlade da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć, no to zasigurno nije trajno rješenje problema jer će ti dugovi doći na naplatu, a gubici koje gospodarstvo sada trpi mnogima su već nenadoknadivi u ovoj godini“, rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

HUP će nastaviti s prijedlogom da se porezno rastereti cjelokupno gospodarstvo i da se država odrekne dijela prihoda parafiskalnih nameta. "Ovo je ključni trenutak u kojem moramo sve svoje napore uložiti da gospodarstvo funkcionira i da se ne dopusti urušavanje, kako socijalne i ekonomske posljedice ne bi bile dramatične", ističe Majetić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene