Pred Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u zagrebčkoj Zvonimirovoj ulici danas su se stvarale velike gužve.


Zbog pandemije koronavirusa te uoči zatvaranja ugostiteljskih objekata mnogi kuhari, konobari i ostali djelatnici dobili su otkaze te su došli na HZZ kako bi dobili naknadu za nezaposlene. 

Vezani članci Testiranje na koronavirus Nacionalni stožer objavio nove brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Ilustracija EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta

O velikim gužvama oglasili su se iz samog HZZ-a te demantirali informacije kako se planira zatvaranje pojedinih poslovnica. Korisnike su zamolili da njihove službe i urede posjećuju samo u slučaju nužde te  da koriste "druge prikladne kanale za komunikaciju i poslovanje sa Zavodom kao što su e-pošta, telefon i portal BurzaRada".

Kako bi smanjili gužve HZZ je najavio online upisivanje u evidenciju nezaposlenih osoba. 

"Zavod također preporuča da se konzultacije obavljaju telefonom ili mailom, a preporučena je i odgoda individualnih savjetovanja te su korisnici obavješteni o odgodi odnosno načinu na koji mogu izvršiti navedenu aktivnost. Do daljnjega su obustavljene sve vrste grupnih programa i radionica te obrazovanje nezaposlenih. Vezano uz prijavu u evidenciju nezaposlenih, obavještavamo korisnike kako je do daljnjega omogućena prijava u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje putem e-pošte", navode u HZZ-u. 

U nastavku pročitajte upute za online prijavu:

Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba putem e-pošte potrebno je priložiti scan ili fotografiju:
• identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje)
• potvrde o boravištu (ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici)
Također je do daljnjeg iznimno moguće podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti:
• Preporučeno poštom uz presliku identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica, putovnica);
• Skenirano putem e-maila uz presliku osobne dokumentacije (osobna iskaznica, putovnica);
• Telefonskim putem (za osobe koje nemaju mogućnost podnošenja zahtjeva na gore navedene načine)
Prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, potrebno je priložiti:
• ispunjeni obrazac zahtjeva za novčanom naknadom koji Vam šaljemo u privitku
• dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa (npr. odluka o otkazu ugovora o radu, obavijest o isteku ugovora na određeno…)
• dokaz o prosjeku bruto plaće ostvarene u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa (npr. potvrda poslodavca, platne liste ovjerene od strane poslodavca)
• presliku kartice tekućeg računa banke

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti doći do svih potrebnih dokumenata, zahtjev će biti zaprimljen, a riješit će se po primitku cjelokupne dokumentacije.
O svemu navedenom korisnici su obavješteni ili direktno ili putem službene web stranice www.hzz.hr odnosno društvenih mreža. Zavod će pružiti svu podršku korisnicima kako bi se pravodobno prijavili u evidenciju nezaposlenih i ostvarili svoja prava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju