Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Dobra vijest iz Rijeke: "Pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen od koronavirusa"

Medicinske sestre guraju pacijenta
Medicinske sestre guraju pacijenta DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Medicinske sestre guraju pacijenta Medicinske sestre guraju pacijenta Foto: DNEVNIK.hr Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, i Marko Balen Galerija 1/3 >>
Dosad je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo ukupno 49 osoba.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Dosad je u Hrvatskoj zaraženo 49 ljudi

* Prvozaraženi je ozdravio, kao i njegov brat, koji je bio druga zabilježena zaražena osoba u zemlji. Ozdravio je i pacijent iz Rijeke koji je imao ozbiljnu kliničku sliku

* Poduzimaju se mjere za neometan i siguran protok robe i ljudi preko granice

Tijek zbivanja pratite u nastavku.

22:10 Zagrebački Stožer za pripremu aktivnosti za suzbijanje širenja koronavirusa predlaže da se hitno uvedu rigorozne mjere - ograničenje rada trgovina i obustava rada ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, teretana, sportskih i rekreacijskih centara i klubova.

22:00 U Rijeci je osam oboljelih. Troje je u bolnici. "Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten.

Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen", kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac za HRT.

21:10 Prva županija u Hrvatskoj u kojoj se od danas provode vrlo stroge mjere zaštite od koronavirusa Istarska je županija. Buje je posjetio reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen. Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac kazao je da je odluka o zatvaranju kafića i ugostiteljskih objekata u Istri izrazito nepopularna.

"Sreli smo se prvi puta s njom. Došli smo u situaciju da ljudima ograničavamo kretanje i njihove potrebe. Međutim, odluka je po ocijeni stručnjaka neophodna i ona je jedina brana i način da se zaštitimo od prijenosa virusa koji se prenosi posebno lagano kod djece", kazao je Kozlevac i dodao da je Italija zakasnila s istom takvom mjerom jer je 'šteta' u ljudskim životima već počinjena.

Navodi da gospodarstvo trpi štetu. "Turizam trpi štetu, međutim došli smo u situaciju da se borimo za živote ljudi, procijenili smo da na prvo mjesto ide zdravlje, a financije ćemo nadoknaditi svi skupa. Vlada, županije i gradovi, svi će donijeti određene olakšavajuće mjere da se što prije izvučemo iz ove situacije. Jedan čovjek ako umre od virusa- šteta je nenadoknadiva", kazao je Kozlevac i naveo da su mjere uvedene zbog Italije i velike migracije koja postoji iz te države. "Da to nismo donijeli, virus bi se prenosio s čovjeka na čovjek, vidimo kako to ide u Italiji", zaključio je Kozlevac.

20:20 Paralelno s mjerama koje vlasti diljem svijeta poduzimaju u zauzdavanju širenja korona virusa, šire se i nevjerojatne količine laži - vodi se i korona cyber rat s ciljem širenja panike i stvaranja straha. Stručnjak za sigurnost i ravnatelj Instituta za hibridne ratove dr. Gordan Akrap bio je gost u Dnevniku Nove TV. Kako je kazao, šire se dezinformacije kojima je cilj širenje koronavirusa.

19:30 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i jedna od ključnih osoba s prve linije obrane od koronavirusa, dr. Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV je kazala da se provode izvidi u nekoliko bolnica zbog suspektnih slučajeva. 

17:55 Pljesku zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj koji stoje na prvoj liniji obrane od koronavirusa zapljeskali su i zagrebački vatrogasci.

"Svim vrijednim zdravstvenim djelatnicima i djelatnicama kapa (kaciga) dole i jedan veliki pljesak za sav trud i rad koji ulažu u ovim teškim trenucima", stoji u objavi na Facebook stranici Vatrogasne postrojbe Zagreb.

Zagrebački vatrogasci su uz objavu stavili i video u kojem plješću zdravstvenim djelatnicima.

Osim njih, liječnicima su pljeskali i članovi Vlade te brojni građani.

17:30 Grad Zagreb uspostavlja izdvojene ordinacije za pregled bolesnika za koje se sumnja na zaraženost od koronavirusa.

17:10 Svih sedam zaraženih u Osijeku su u bolnici. Njihovo je stanje stabilno i oni su bez simptoma ili s blagom kliničkom slikom, potvrdili su iz KBC-a Osijek.

Prof.dr.sc. Domagoj Drenjančević, voditelj odjela za kliničku mikrobiologiju, kazao je da je sa zaraženima sve pod kontrolom. "Svi naši zaraženi pacijenti koji su zaraženi koronavirusom su dobro, bez simptoma ili s blagim kliničkim znacima", istaknuo je Drenjančević.

Drenjančević je kazao da su za dodatne mjere nadležni u Kriznom stožeru. "Za sada se vidi da ovo etapno provođenje mjera koje su nam nužne prolazi prilično dobro i osigurani su svi uvjeti za normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava", istaknuo je i dodao da je najvažnije slušati preporuke, poglavito one Civilne zaštite na razini Republike Hrvatske, Kriznog stožera ministarstva zdravstva te Županije i Grada.

16:20 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da Hrvatska ulazi u treću fazu obrane od epidemije, a to znači jača aktivacija zdravstvenog sustava. Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da se promišlja cijeli niz mjera. "One će biti sve rigoroznije. Naš život će se početi ozbiljnije mijenjati, u cilju zaštite pučanstva i bližnjih", kazao je.

15:30 Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, a koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna.

"Temeljem Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) fizičkoj osobi koja se nije pridržavala uručenog Rješenja, sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdat će Prekršajni nalog na iznos od 8.000 kuna", priopćio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

13:36 Iz Grada Zagreba poslali su priopćenje i zamolili sve koji imaju respiratorne simptome da ne odlaze u domove zdravlja već da se telefonom obrate svom liječniku za savjet.

Premijer Plenković obratio se javnosti nakon sastanka sa članovima stožera i kazao kako je po zadnjim informacijama u Hrvatskoj ukupno 49 zaraženih. Više čitajte OVDJE.

13:30 Krunoslav Capak za DNEVNIK.hr je potvrdio da su u KB Dubrava potvrđena dva slučaja zaraze.

13:26 U splitsku Sjevernu luku oko 13 sati uplovio je iz talijanske luke Ravenna brod GEM Star, pod zastavom Paname, koji je došao ukrcati soju, a posada će biti u samoizolaciji, doznaje Hina od Vjeke Grgića, koordinatora Lučke uprave Split.

"Tu nema nikakvih problema jer se zna procedura glede koronavirusa za sve teretne brodove, a to je samoizolacija. To znači da posada ne smije izlaziti van s broda 14 dana. Na brod ide sanitarna inspekcija, zajedno s policijom kako bi obavili formalnosti. Takvo pravilo važi i za putničke i za teretne brodove", objasnio je Grgić za Hinu.

U ovom slučaju soja bi trebala biti ukrcana tijekom tri, četiri dana, nakon čega će brod GEM Star isploviti iz splitske Sjeverne luke, dodao je.

11:52 Dalmatinski stožer civilne zaštite javio je kako je na području Splitsko-dalmatinske županije 450 osoba u samoizolaciji od toga 49 u karanteni hotela Zagreb.

U karanteni se nalazi 29 hrvatskih i 20 stranih državljana, trenutno nijedna osoba u karanteni ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom.

"Zaraženih na području Splitsko-dalmatinske županije nema. Pozivamo građane na odgovorno ponašanje te da se pridržavaju svih uputa i preporuka koje objavi nacionalni stožer", piše u priopćenju.

11:30 Na konferenciji za novinare u Osijeku župan Ivan Anušić kazao je kako se se okolnosti promijenile, ali poručuje ljudima da slušaju upute i struku te da ne paničare.

"Noćas smo dobili rezultate. Još pet novih boesnika smo dobili, ukupno sedam. Svi su dobro s vrlo blagim oblikom bolesti. Riječ je o bliskim kontaktima, o obiteljskoj infekciji. Preporučujemo da se ponašamo odgovorno. Bolesnici su svi dobro i nema mjesta da brinemo o tome", kazali su iz Stožera.

11:00 "Ne želimo da ovoga trena dođe do nepotrebnog dizanja cijena, uvjeren sam da će se većina trgovaca ponašati solidarno i primjereno okolnostima", rekao je uoči sastanka s nacionalnim stožerom premijer Andrej Plenković, komentirajući odluku Vlade da ograniči cijene nekih proizvoda.

Prema odluci Vlade, državni inspektorat je zadužen da prati cijene, dodao je. Upitan hoće li se i on testirati na koronavirus, Plenković je rekao: "Zašto ne?"

9:02 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na presici nacionalnog stožera civilne zaštite da je zabilježeno sedam novih zaraženih u Hrvatskoj te da je broj zaraženih porastao na 46. Od toga je petero u Osijeku, pri čemu je riječ o obiteljskom širenju, a dvoje u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene