Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus u Hrvatskoj

Hrvatska ušla u 3. razinu obrane od epidemije, Božinović: "Mjere će biti sve rigoroznije, život će nam se ozbiljno promijeniti"

Davor Božinović
Davor Božinović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Presica Nacionalnog kriznog stožera o koronavirusu Presica Nacionalnog kriznog stožera o koronavirusu Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/3 >>
Dosad je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo ukupno 49 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je testirano 745 osoba, 15 rezultata još nije gotovo. "Imamo pojavu virusa u našem zdravstvenom sustavu, bilo je očekivano i spremni smo u toj situaciji reagirati. Ulazimo u treću fazu, ona znači jaču aktivaciju zdravstvenog sustava", kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Dodao je da je u tijeku aktivacija centara za prijem oboljelih. "Ono što je potrebno naglasiti - mobilizirat ćemo čitav zdravstveni sustav, sve djelatnike i svu opremu", istaknuo je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da se među posljednjim pozitivnima radi o povratniku iz SAD-a, oboljelima iz Osijeka, za jednu je osobu izvid u tijeku i uskoro će se znati odakle je došla, a dvoje je došlo sa skijališta iz Austrije.

U samoizolaciji je dodatnih 2100 ljudi, a čekaju se nalazi 15 osoba. Na pitanja novinara o zaraženom liječniku i je li on trebao biti u samoizolaciji Capak je odgovorio kako se radi o kontaktu osobe koja nije bila evidentirana.

KB Dubrava postaje primarna lokacija

Ministar Beroš je dodao da je dobra okolnost što se to dogodilo u Dubravi. Navodi da su zaražena dva liječnika, oba iz bolnice u Dubravi, jedan od njih je, doznajemo, fizijatar.

"To je izdvojena lokacija, ima heliodrom, a sa svojom strukturom je bila i ranije odabrana za mjesto primarnog intezivističkog centra, Upravo Dubrava trebala je biti aktivirana kao primarna lokacija. Evakuacija bolesnika prema drugim bolnicama već je u tijeku, a primarni centar u Dubravi bit će pokrenut već sutra ujutro", kazao je Beroš.

"Uvažavajući epidemiološke kriterije, s obzirom da je virus ušao u zdravstveni sustav, odlučili smo adekvatno reagirati", dodao je Beroš i istakuno da 80-85 % oboljelih ima blagu kliničku sliku. No, treba paziti na starije koji su u rizičnoj skupini, naveo je.

"Život će nam se ozbiljnije promijeniti"

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da se promišlja cijeli niz mjera. "One će biti sve rigoroznije. Naš život će se početi ozbiljnije mijenjati, u cilju zaštite pučanstva i bližnjih. Mjere koje će se donositi od sutra (ekonomske i druge) ticat će se socijalnog života u Hrvatskoj i bit će sve restriktnije", kazao je i dodao da je i zatvaranje granica jedan od način kako se izboriti s 'uvozom virusa'.

"Pogotovo kad govorimo o fizičkim osobama, mi pozivamo ljude da ne putuju iz Hrvatske, a sigurno je da ćemo ograničiti ulazak u Hrvatsku fizičkim osobama", dodao je Božinović. Pozvao je starije osobe da ne izlaze iz svojih kuća, osim ako to nije nužno.

Podsjetimo, dosad je u Hrvatskoj zaraženo 49 ljudi. Prvozaraženi je ozdravio, kao i njegov brat, koji je bio druga zabilježena zaražena osoba u zemlji.

Poduzimaju se mjere za neometan i siguran protok robe i ljudi preko granice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene