Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proglašena zemljom niskog rizika

U Italiji više nisu obavezne maske na otvorenom: "Ovo je ohrabrujući rezultat"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U cijeloj Italiji ukinuta je obveza nošenja maski na otvorenom, dok je zemlja od ponedjeljka postala "niskorizična zona koronavirusa", što je velika prekretnica za prvu europsku zemlju pogođenu globalnom pandemijom koronavirusa u veljači 2020.

U uredbi koja je stupila na snagu u ponedjeljak, ministarstvo zdravstva po prvi puta je proglasilo svaku od 20 talijanskih regija kao "bijelu", označivši ih kao područja niskog rizika, prema klasifikaciji kojom se procjenjuje rizik od COVIDA-19.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa ne prepuštaju slučaju Strože mjere protiv korone stupile na snagu: Samo cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID mogu u restorane, kino, klubove... Procijepljenost u Italiji TKO JE U PRAVU? Usporedili smo antikorona pravila u Italiji i Hrvatskoj: Oni se ponose najrigoroznijim mjerama, mi s najblažima

To znači da na otvorenom maske više neće biti obavezne - što su dobrodošle vijesti u zemlji u kojoj se očekuje da toplotni udar ovaj tjedan donese temperature iznad 40 stupnjeva Celzija u nekim južnim područjima.

Nekoć simbol zaraze koronavirusom, gdje su snimke vojnih kamiona koji prevoze lijesove iz prekrcanih mrtvačnica u Bergamu obišle cijeli svijet, u Italiji je broj zaraza i smrti proteklih tjedana u opadanju.

Trećina talijanske populacije iznad 12 godina cijepljena je do nedjelje, što je brojka od 17.572.505 ljudi, prema podacima vlade.

Turisti iz Europske unije, Britanije, SAD-a, Kanade i Japana koji dugo nisu mogli ući u Italiju ponovno se vraćaju u zemlju nakon što je vlada ukinula karantenu za cijepljene posjetitelje ili one koji mogu predočiti negativan test.

Unatoč napretku, ministar zdravstva Roberto Speranza apelirao je na Talijane da budu oprezni.

"Ovo je ohrabrujući rezultat, no i dalje je potreban oprez i mudrost, osobito zbog novih varijanti", napisao je Speranza, nakon što je u subotu potpisao uredbu. "Bitka još uvijek nije dobivena."

Nakon dugog perioda punih ili djelomičnih regionalnih karantena koje su započele u studenom u svrhu borbe s koronavirusom, mjere su olakšane u cijeloj Italiji krajem prošlog mjeseca.

Cijela zemlja bila je proglašena "žutom zonom", što je donijelo više sloboda, a potom je tijekom lipnja vlada dalje postupno ukidala mjere.

U Italiji, više od 127.000 ljudi umrlo je od komplikacija povezanih s COVIDOM-19, dok je zaraženo više od 4 milijuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene