Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što s velikim manifestacijama?

Nova odluka Njemačke izazvala zabrinutost u turističkom sektoru: "Jedan trenutak nepažnje može nas dovesti među zemlje koje su visokorizične"

Aktualno Galerija Jadrolinija Jadrolinija Foto: DNEVNIK.hr Ultra Europe - 1 Ultra Europe - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ultra Europe - 2 Ultra Europe - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Brodovi Galerija 1/4 >>
Zbog povećanja broja oboljelih, Zadarsku će županiju Njemačka od nedjelje uvrstiti među epidemiološki rizična područja.

Zbog te odluke u turističkom sektoru zavladala je zabrinutost za ostatak sezone pa traže da se odustane od organizacije velikih okupljanja i manifestacija. Prizore turista ćemo i dalje gledati s nostalgijom.

Pročitajte i ovo Veljko Ostojić i Lina Dollar - 4 Raste broj gostiju Predsjednik Hrvatske udruge hotelijera o turističkoj sezoni: ''Nadam da će potražnja biti takva da neće doći do značajnijeg spuštanja cijena'' Slika nije dostupna Test ili karantena Popularno turističko odredište gostima nudi besplatno testiranje na koronavirus

Jer Ultra Europe ponovno je odgođen, a ključ u bravi ostat će, čini se, i u noćnim klubovima.

"To je jedna od naučenih lekcija, prostor koji je itekako pogodan za širenje virusa. O tome zasad ne razmišljamo", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

I najavljuje da će od 1. srpnja za zabave na otvorenom trebati COVID potvrda, iako se masovna okupljanja bez kontrole održavaju već tjednima.

A negativan test ili karantena od nedjelje su obveza svim Nijemcima koji se vraćaju iz Zadarske županije. Povećanjem novozaraženih stigli su na popis područja niskog epidemiološkog rizika.

"Sad je još rano govoriti, sigurno će biti nekakvih pomaka na tržištu, no nadamo se ne prevelikih", rekla je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Ivana Kaštelana.

Informacija je to koja je zabrinula cijeli turistički sektor.

"S obzirom na to, moramo se svi pridržavati svih mjera da uspijemo održati se kako tako u zelenoj zoni jer u suprotnom - doslovno preko noći i ove rezervacije koje su pristigle će nam se otkazati", kazala je Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Ugostitelji apeliraju na odgovorno ponašanje

Na odgovorno ponašanje apeliraju i ugostitelji.

"Da se sezona odradi financijski što bolje i epidemiološki ispravno, jer moramo razmišljati o jeseni i Adventu, kontinentalni ugostitelji ne mogu sebi dozvoliti još jedno zatvaranje", smatra Jelena Tabak iz Nacionalne udruge ugostitelja.

A oni koji su stigli, pridržavaju li se uopće mjera?

"Ima pojedinaca koji stvarno paze, nose maske i dok su vani, ali većina ih se došla samo zabaviti", rekao je Ton Vid, djelatnik u turizmu.

"U Hrvatskoj opuštenije"

"U Francuskoj još uvijek imamo COVID, nosimo maske i trebamo biti oprezni. Sada je odlično", rekao je Memun iz Francuske koji smatra da je u Hrvatskoj puno opuštenije.

"Puno država uvodi mjere za svoje sugrađane jer ih žele zadržati kod kuće iz financijskih razloga", kazao je Ton Kurlis iz Grčke.

Odustati od velikih manifestacija

A da nam u srpnju i kolovozu popunjenost katamarana ne bi bila kao u subotnje jutro, kad je bilo prazno, na Hvaru je održano okupljanje zainteresiranih strana. I zajednički stav da od velikih manifestacija treba odustati.

"Gosti ne traže takva događanja. Gost traži mjesto gdje se može odmoriti i opustiti, biti izoliran i siguran. Upozoreni smo da je sada indijski soj i u Hrvatskoj. Moramo voditi računa i tome. I samo jedan trenutak nepažnje može nas dovesti na zemlje koje su visokorizične", smatra Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

I od lokalnih sredina očekuje kontrolu okupljanja.

"Ne bježimo od odgovornosti, ali zajednički jedinice lokalne samouprave i županija i država, možemo napraviti puno više nego da sad prebacujemo odgovornost jedni na druge", rekao je Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana.

A upravo tome svjedočili smo posljednjih tjedana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene