Inicijativa koja se zalaže za mogućnost duljeg posjeta roditelja djeci u bolnicama traže od Ministarstva da se ekspertna skupina koja bi o tome trebala raspravljati sastane što prije.


Građanska inicijativa "Tata Roberto i tata Ivan" u utorak je zatražila od ministra zdravstva, Stožera civilne zaštite i ekspertne skupine da donesu jasne i razumne kriterije na razini cijele države po kojima će obitelji moći boraviti uz svoje najbliže u bolnicama.

Vezani članci Prva ovogodišnja beba u Hrvatskoj rođena je u Sisku Od koronavirusa preminula još jedna mlada majka (26): Iza nje ostala beba od tri mjeseca Testiranje na koronavirus Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava''

Mjera koja je trenutno na snazi, a propisuje15 minuta boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju ili nekog drugog člana obitelji uz osobu koja je korisnik staračkog doma ili centra za osobe s teškoćama u razvoju, nije prihvatljiva, poručuje u priopćenju Građanska inicijativa "Tata Roberto i tata Ivan".

Svoju tvrdnju temelje, kažu, na znanstveno utvrđenim činjenicama i međunarodnim dokumentima. Konkretno na uputama Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, pravobraniteljice za djecu te svih relevantnih znanstvenih časopisa koji govore o važnosti fizičkog kontakta za fizički razvoj i psihičko zdravlje djece.

"Potpuno uvažavajući specifičnost situacije i prioritet da se zaštiti zdravlje korisnika javnozdravstvenih usluga, ponovo se vraćamo na činjenicu da je struka ta koja zagovara boravak obitelji uz njihove najbliže uz poštivanje epidemioloških mjera", navodi inicijativa.

Trenutno smo, dodaju, u situaciji gdje one nisu jasno propisane, to jest nisu jasno propisani kriteriji po kojima članovi obitelji mogu boraviti uz svoje najbliže. Drugi veliki problem je taj što ti kriteriji nisu službeno propisani od strane ministra zdravstva kao kriterij koji će vrijediti na razini cijele Hrvatske za sve javnozdravstvene ustanove.

Potreban sastanak

Iz Ministarstva zdravstva im je, kažu, rečeno da je potreban sastanak ekspertne skupine te da se zbog godišnjeg odmora on može održati najranije za dva tjedna.

Inicijativa taj rok smatra neprihvatljivim te traži da kao što su se sjednice Vlade tijekom lockdowna održavale on-line ili telefonski da se na isti način u roku od 24 do 48 sati održi i sastanak ekspertne skupine te da se postojeća mjera revidira.

"Vjerujemo i nadamo se da nam je dobrobit djece, staraca i osoba sa invaliditetom zajednički interes", navodi inicijativa. U tom kontekstu zahtijevaju od ministra, od drugih članova Stožera civilne zaštite i ekspertne skupine "da donese jasne i razumne kriterije po kojima će obitelji moći boraviti uz svoje najbliže te da ti kriteriji vrijede jednako na razini cijele države kako bi se izbjegao kaos koji trenutno vlada na terenu".

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izrazilo razumijevanje za osjećaje roditelja koji žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, te apeliralo da su mjere prilagođenog trajanja posjeta u ovom trenutku neophodne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih.

Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Podršku dvojici očeva, koji poručuju da ispred Klaićeve planiraju biti dokle god ministar zdravstva ne da jasnu novu uputu, došlo je jučer dati još desetak roditelja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju