Djeca, ilustracija
Djeca, ilustracija Foto: Getty Images

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je objavio dodatna tumačenja vezana za najnovija pravila "Postupanja s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“od 24. siječnja 2022. godine.


Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u petak su objavili dodatna tumačenja najnovijih pravila "Postupanja s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene" od 24. siječnja 2022. godine.

U njima se ističe kako su karantene oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su primarno cijepljena i koja su preboljela, pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja:

• Izuzeće na temelju preboljenja unatrag četiri mjeseca nije ukinuto za djecu do 18 godina starosti, te je izuzeće nakon preboljena za djecu jednako kao za odrasle i nepromijenjeno u odnosu na prethodnu verziju ovog dokumenta.

• Dodano je novo izuzeće od karantene za djecu koja su primila dvije doze cjepiva ili preboljele i primile jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja (bez dosadašnjeg ograničenja na 4 mjeseca od primarnog cijepljenja), jer se za zdravu djecu za sada ne preporučuje booster doza. 

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa:

• Za sve osobe koje su preboljele ili završile cijepljenje prije više od 4 mjeseca karantena traje sedam dana, bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome. Izuzetak su djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji trebaju sedmi dan karantene ishoditi negativan rezultat u BAT-u ili PCR-u prije povratka na posao.

COVID bolnica Hoće li skratiti vrijeme karantene? Zdravstveni sustav u problemima: "Sve opcije su na stolu..."

Izolacija, ilustracija Velik broj zaražene djece: Mijenjaju se pravila za karantenu za mlađe od 18

Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja:

• U ranijoj verziji asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom izolacija je bila skraćena na sedam dana ako su bili cijepljeni ili su preboljeli unatrag četiri mjeseca.

• Prema ovim novim preporukama izolacija je skraćena na sedam dana svim osobama sa završenim primarnim cijepljenjem (s i bez booster doze) i svim osobama koje su preboljele neovisno koliko je vremena prošlo od preboljenja i cijepljenja.

• Osobama koje nisu cijepljene i nisu preboljele neovisno o dobi izolacija traje najmanje 10 dana pa i kada su bez simptoma bolesti ili kada imaju blagu do umjerenu kliničku sliku.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju